O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Kdo mladino uči o uporabi spletnih tehnologij?

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 17. 01. 2011 | Avtor:

Raziskavi EU Kids Online in Mladi na netu sta pokazali, da starši nimajo realne predstave o aktivnostih njihovih otrok na spletu. Izkazalo se je tudi, da se je v zadnjem letu dni tretjina otrok srečala s spolno vsebino na spletu, sicer pa je samo deset odstotkov vprašanih izjavilo, da so fenomen spleta obravavali v šoli.

Rezultati raziskave Mladi na netu kažejo, da otroci niso bili deležni veliko ur učenja o uporabi interneta. Okoli 28% otrok ni imelo nobene lekcije o uporabi interneta, med njimi je skoraj 60% tistih, ki so stari 14 let in manj. Približno 32% otrok je imelo nekaj ur učenja interneta, med njimi je skoraj 70% tistih, ki so stari med 11 in 17 let. Okoli 10% tistih, starih nad 15 let, pa poroča, da so imeli veliko lekcij učenja o uporabi interneta. Pri najmlajših (8 do 10 let) je 41% takih, ki niso imeli nobene lekcije. Bistvenih razlik v številu ur o uporabi interneta med spoloma ni, pri tistih, ki niso imeli nobene ure je malenkost več dečkov (56%), enak delež dečkov pa je tudi med tistimi, ki so imeli veliko učnih ur.

Po podatkih domače raziskave je okoli dve tretjini otrok že kdaj dobilo nasvet o tem, kako učinkovito iskati informacije na internetu. Med njimi je 33% otrok, starih med 11 in 14 let. Tudi nasvet o tem, kako ostati varen na internetu, sta dobili dve tretjini otrok, pri čemer je polovica takšnih, ki je tak nasvet dobila pogosto. Kar 43% tistih, ki so stari med 8 in 10 let, še nikoli ni dobilo nasveta o varnosti na spletu. Pri starejših otrocih je ta delež bistveno nižji, 11% in manj. Večjih razlik pri prejemanju nasvetov o uporabi interneta med spoloma ni.

Slovenska raziskava je pokazala, da so se o internetu mladi največ naučili od prijateljev vrstnikov (26%) in staršev (22%). Mlajši otroci so se o internetu naučili največ od staršev, od starejših bratov ali sester ter prijateljev. S starostjo se povečuje delež tistih, ki so se največ naučili od vrstnikov in zmanjšuje delež tisti, ki so se največ naučili od staršev. Med najstarejšimi (18 ali 19 let) je takih 5%. Če pogledamo stanje po spolu, vidimo, da je med tistimi, ki so se največ o internet naučili v knjižnici, velika večina ženskega spola (83%), medtem ko se je z raziskovanjem in poskušanjem na lastno pest največ naučilo več dečkov (63%) kot deklic.

Vir: Dnevnik, Mladi na netu


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt