O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Estonija: Beloruski opoziciji bodo pomagali z znanjem spletnih političnih gveril

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 24. 01. 2011 | Avtor:

Estonske oblasti so prejšnji teden napovedale serijo delavnic za beloruske politične izgnance, ki skušajo na spletu vplivati na politične razmere v Belorusiji. Delavnice bodo vključevale izobraževanja o vzdrževanju spletnih mest in ščitenju le-teh pred kibernetskimi napadi.

Estonsko zunanje ministrstvo je v izjavi za javnost pojasnilo, da bodo izobraževanja namenjena političnim izgnancem, ki skušajo iz tujine pomagati izboljšati razmere v svoji državi. “Spletna komunikacija je eden najbolj uspešnih kanalov beloruske politične opozicije,” ocenjuje politični izgnanec Pavel Morozau, “in komunikacija trenutno poteka na spletiščih znotraj in zunaj Belorusije.”

Poleg pomoči svoji sosedi je Estonija pred nekaj dnevi ustanovila posebno kibernetsko obrambno enoto znotraj svojega obrambnega ministrstva, ki bo skrbela za varovanje spletnih komunikacij v zasebnem in javnem sektorju Estonije. “Največji poudarek bo trenutno na izobraževanju ljudi, ki bodo sodelovali v enoti in širjenje dobrih praks znotraj Estonije,” je pojasnil predstavnik estonskega ministrstva za obrambo.

Estonija s svojo dolgo zgodovino razvoja spletnih komunikacij in žrtev elektronske vojne leta 2007, ko se je spopadla z Rusijo, je sedaj postala vodilna država bivšega vzhodega bloka, ki ima izkušnje na tem področju in znanje uspešno širi tudi v svojih sosedah. Hkrati se na njenem ozemlju nahaja center zveze NATO za elektronsko bojevanje.

Vir: AFP, Defence professionals


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt