O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Kuba: Bo nova infrastruktura prinesla tudi manjši digitalni razkorak?

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 24. 01. 2011 | Avtor:

Čeprav bo podvodni kabel za širokopasovni dostop do spleta iz Venezuele Kubo dosegel letos poleti, analitiki dvomijo, da bo izboljšana infrastruktura prinesla korenite spremembe pri zmanjševanju digitalnega razkoraka na Kubi. Razlog? Posledice ameriškega embarga in oslabljena ekonomija.

Projekt podvodne povezave z Venezuelo, ki je ocenjen na dobrih 70 milijonov evrov, bo dokončan do letošnjega poletja, vseeno pa kubanska vlada opozarja, da bo za zmanjševanje digitalnega razkoraka na otoku potrebno postoriti še marsikaj. “Infrastruktura je korak v pravo smer,” pojasnjuje predstavnik kubanske vlade Ramon Linares, “vseeno pa bo zaradi ekonomskih težav in težav z lokalno infrastrukturo zadeva potrebovala še veliko izboljšav.”

Venezuelska naveza ima tudi močno politično konotacijo, saj jo mnogi vidijo kot odmik od podrejenosti Združenim državam Amerike. Kubanski predsednik Raul Castro je poudaril, da bodo povezavo na začetku uporabljali samo z turistične namene ter izobraževalne in delovne ustanove.

Na Kubi je po cenzusu iz leta 2009 približno 1,6 milijona uporabnikov spleta, kar je po podatkih zveze International Telecommunication Union ena najnižjih številk na severni polobli. Večino uporabnikov do spleta dostopa iz poštnih uradov oziroma službe.

Vir: Reuters


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt