O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Britanci opozarjajo na pomanjkljivosti spletnih zemljevidov, ki prikazujejo ulične zločine

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 7. 02. 2011 | Avtor:

Uporabniki strani so opozorili, da so zemljevidi zločinov bistveno nezanesljivi, ker so podvrženi neprijavljenim spremembam policije, ki zbira podatke pred in po objavi na spletu. Poleg tega je težava v tem, da podatki ne bodo trajno dostopni na strani in ne bodo omogočali primerjave sprememb skozi čas.

Britanska policija je na spletu objavila zemljevide zločinov v Angliji in v Walesu, za katere je britanska notranja ministrica menila, da bo nudil resnična dejstva in povečal ugled policije, danes pa so se v Veliki Britaniji že pojavili dvomi v zanesljivost zemljevidov.

Naraščajo namreč skrbi, da podatki ne bodo prikazali verodostojne slike kriminala in da policiji ne bodo omogočali oblikovanja uspešne strategije za spopadanje z njim. Poleg tega je transparentnost po mnenju izdelovalcev aplikacij zgolj navidezna, saj se v zakulisju odloča o podatkih, ki so primerni za objavo.

Adrian Short, izdelovalec aplikacij, ki je želel podatke integrirati v svoje izdelke, pravi: “Kar vidimo, ni nevtralno znanstveno početje, ki bi pomagalo ljudem olajšati svoje vsakodnevno življenje, temveč izključno politični načrt za oblikovanje pogojev za razpravo o najbolj ključnih spremembah policijskega dela v Britaniji v času našega življenja.“ Zemljevide je označil za psevdo-transparentne, stran pa je označil za manj kot neuporabno.

Policija je oznanila, da bodo z vsako posodobitvijo podatkov, do katere naj bi prišlo enkrat mesečno, stari podatki postali nedostopni, kar bo onemogočilo primerjave.

Vir: Dnevnik


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt