O portalu    Avtorji    Kontakt


 

IPv6: Tudi uradno zmanjkalo IP naslovov protokola IPv4

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 7. 02. 2011 | Avtor:

Prejšnji teden je tudi uradno zmanjkalo IP naslovov protokola IPv4, ki smo jih od leta 1981 dodeljevali različnim napravam, ki se priklapljajo na splet. Že nekaj časa pa je na voljo protokol IPv6, ki bo za nekaj časa odpravil težavo pomanjkanja naslovov.

Po tridesetih letih se je nabor IP naslovov protokola IPv4 izčrpal. V tem času smo na splet priklopili približno 4 milijarde IP naslovov, po mnenju nekaterih strokovnjakov pa je to zelo jasen znak, kako popularen je splet oziroma kako vsakdanji je postal.

Prejšnji teden se je v ameriškem Miamiju odvila proslava ob dokončnemu izčrpanju naslovov, John Curran, direktor Ameriškega registrarja za spletne naslove (American Registry for Internet Numbers) pa je slikovito pojasnil razliko med številom naslovov dostopnih s protokolom IPv4 in IPv6. “Če bi bilo število naslovov IPv4 ponazorjeno s žogico za golf, potem bi bilo število naslovov protokola IPv6 veliko kot Sonce,” je prepričan Curran, ki še dodaja, “da ne pričakujemo, da se bo kadarkoli potrebno seliti na drug protokol.”

Za navadne uporabnike prehod ne pomeni nič posebnega. “Velika večina naprav že podpira novi protokol, po naših ocenah bo imelo težave pri dostopu manj kot en odstotek vseh uporabnikov,” meni Curran, “podjetja, ki se ukvarjajo z gostovanjem spletnih mest, pa bodo morala nadgraditi svojo programsko opremo na strežnikih.”

Vir: Reuters


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt