O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Estonija se pripravlja na druge spletne splošne volitve

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 28. 02. 2011 | Avtor:

Estonske oblasti so prejšnji teden napovedale oblikovanje posebne varnostne službe, ki bo v času drugih spletnih splošnih volitev varovala komunikacijske poti in skrbela za to, da bodo volitve s pomočjo spleta spet uspele.

Po razpadu Sovjetske zveze leta 1991 se je Estonija odločila prenoviti in digitalizirati svojo javno upravo, med drugim pa postala ena prvih držav na svetu, ki je volilne procese na lokalni, državni in evropski ravni izpeljala s pomočjo spleta.

V letu 2007 se je po napadih ruskih nepridipravov Estonija odločila razvijati sisteme spletnega varovanja komunikacij, vodilno vlogo pa so ji priznali tudi v zvezi NATO, ki na njenem ozemlju gosti infrastrukturo centra za spletno varovanje.

“Oblikovanje ekipe za varovanje komunikacij je nujno za zagotavljanje uspešne izvedbe volitev, ekipa pa bo nadzirala spletni promet in se odzivala na morebitne napade na infrastrukturo,” je ob ustanovitvi varnostne službe pojasnil Heiki Sibul, predsednik državne volilne komisije.

Ko je leta 2005 Estonija prvič izvedla spletne volitve, sta na njih sodelovala dva odstotka vseh volilnih upravičencev. Leta 2007 je bilo sodelujočih pet odstotkov, leta 2009 je v spletnih volitvah za evropski parlament sodelovalo petnajst odstotkov volilnih upravičencev (58 tisoč ljudi), lansko leto pa na lokalnih volitvah šestnajst odstotkov ljudi.

Vir: AFP


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt