O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Estonija: Rekordna udeležba spletnih volitev za parlament

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 7. 03. 2011 | Avtor:

Estonci so v rekordnih številkah glasovali prek spleta na letošnjih parlamentarnih volitvah in tako dodatno potrdili status e-države. Čeprav so uradne volitve potekale v nedeljo, je dobrih petnajst odstotkov vseh volilcev v državi svoj glas oddalo s pomočjo spletnega obrazca.

Spletne volitve (in ne volitve s pomočjo glasovalnega stroja) se v Estoniji izvajajo dober mesec dni, od 24. februarja do drugega marca, ko je uradni volilni dan. Uporabnik svoj glas prek spleta odda s pomočjo posebnega programa, varnostnega certifikata in prijave na posebno spletišče, kjer potekajo spletne volitve. “Uporabnik lahko na volilni dan svoj glas ponovno odda na klasičen način,” pojasnjuje predstavnik estonske volilne komisije, Erki Peegel, “in tako razveljavi spletno glasovnico.”

Estonija je spletne volitve prvič izvedla leta 2005, ko je prek spleta svoj glas oddalo 9000 ljudi, že čez dve leti pa se je številka več kot potrojila. Lanski oktober je v lokalnik volitvah prek spleta sodelovali že 104,000 ljudi, letos pa skoraj 150,000. Ostale države še vedno zaostajajo za estonskim primerom, še najbližje ji je Švica, ki bo letos oktobra izvedla spletne volitve za švicarske državljane, ki ne živijo v Švici.

V Sloveniji so se pobude o spletnih volitvah pojavljale v skoraj vsakem mandatu vlade od leta 2004 naprej, vseeno pa dosedaj ni videti, da bomo Slovenci lahko kmalu politično odločali s pomočjo spleta.

Vir: AFP


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt