O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Libija je spet onemogočila promet prek interneta

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Monday, 7. 03. 2011 | Avtor:

Dva tedna po prvih poročilih, da Libija zaradi skorajšnje državljanske vojne onemogoča dostop do interneta, so po vmesni normalizaciji stanja dokončno prekinili povezljivost. Zadnji paketki so iz drugih držav uspešno dosegli libijski del interneta v petek popoldne okoli 17.30 ure po srednjeevropskem času, nato pa se je Libija potopila v temo.

Zanimivo je, da so tabele BGP in ostala infrastruktura delujoči in povezani z internetom, a prometa enostavno ni. Libijski strežniki se na paketke iz tujine ne odzivajo, podobno Libijci ne morejo dostopati do tujine.

Analitiki doumnevajo, da so dostop do spleta izklopili preventivno, saj so bili za konec prejšnjega tedna spet napovedani množični protivladni protesti. “Hkrati to kaže določeno mero obupa,” je do ukrepa kritičen Richard Esguerra iz združenja EFF (Electronic Frontier Foundation), ki še opozarja, da bodo zaradi izklopa spletnega dostopa ljudje v Libiji težje prišli do informacij s terena, kjer se dogajajo protesti.

Ob prvi prekinitvi, ki je bila 18. februarja in je trajala dobrih sedem ur, so ravnali podobno kot v Egiptu in so v celoti prekinili povezave. To pot pa so vse povezave delujoče in proste, a prometa po njih ni. Na zahtevke libijskih strežniki odgovorov ne vračajo. Graf obiska YouTuba kaže, da je libijski promet včeraj popolnoma presahnil.

Vir: Slo-tech, AP


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt