O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Spet blokada dostopa do nekaterih spletnih stavnic

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 7. 03. 2011 | Avtor:

Slovenski internetni ponudniki bodo blokirali dostop do nekaterih spletnih stavnic, čeprav se sami s tem ne strinjajo. Urad za nadzor prirejanja iger na srečo (UNPIS) je z odločbami v letih 2006 in 2010 nekaterim podjetjem v tujini prepovedal organiziranje iger na srečo, ker niso pridobila ustrezne koncesije Republike Slovenije.

Na podlagi odločb UNPIS naj bi ta spletna mesta blokirali s „preprečitvijo preslikave tekstovnega imena v IP naslov“. Podobno so ravnali tudi v mariborskem Amisu, da so blokirali dostop, je na svoji spletni strani zapisal tudi mariborski T-2.

Telekom Slovenije se je pritožil na vse odločbe, vendar jih bo moral vseeno izvršiti. Od prvega marca naprej je zato blokiran dostop do: www.expekt.com, www.bwin.com, www.bet-at-home.com, sl.sportingbet.com.

Pri izbiri tega ukrepa so se v Telekomu Slovenije odločili za poseg na svojih DNS-strežnikih, ker s tem v najmanjši možni meri posegajo v možnost komunikacij svojih uporabnikov.

Amis ob tem še opozarja, da uporabniki na forumih izmenjujejo informacije, kako brez posebnega znanja blokade zaobiti, kar dokazuje neučinkovitost navedenih odločb. Zares učinkovite metode pa bi bile ne samo finančno obremenjujoče, pač pa pomenijo hud in radikalen poseg v svobodo komuniciranja državljanov, dodajajo.

Blokade dostopa bodo trajale do morebitne drugačne sodne odločitve, saj je Telekom Slovenije že sprožil ustrezne pravne postopke. Kdaj in kako bodo zaključeni, pa je nemogoče napovedati. Poskusi blokiranja pa niso novost; UNPIS je cenzuriranje nekaterih spletnih stavnic zahteval (in tudi dosegel) že leta 2006.

Vir: Dnevnik


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt