O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Kitajska: Za dvig priljubljenosti se tudi politiki odpravijo na splet

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 14. 03. 2011 | Avtor:

Čeprav Kitajsko ponavadi obravnavamo v novicah, povezanih s spletno cenzuro in sovražnim odnosom do spletne komunikacije, je kitajski predsednik Hu Jintao napovedal bolj odprto komunikacijo z državljani in razvoj dolgoročne spletne strategije kitajske vlade.

V državi je namreč vedno več mladih uporabnikov spleta in pri celotni spletni populaciji 450 milijonov uporabnikov so morali tudi kitajski politiki priznati, da spleta ne morejo kar odmisliti, sploh v času, ko se tudi na Kitajskem dogajajo pozivi k uporu s pomočjo spletnih tehnologij.

Kitajski predsednik Hu Jintao je že napovedal, da bo “spletni svet” njegovo naslednje bojišče, na katerem se bo trudil na svež način usmerjati javno mnenje mikroblogerjev v državi. “To je napoved dolgoročne strategije, ki bo pripeljala do bolj interaktivnega vladanja,” je napoved komentiral David Bandurski, raziskovalec Univerze v Hong Kongu, “koliko pa bo kitajska vlada dejansko upoštevala mnenja, zbrana prek spleta, je trenutno vprašanje brez odgovora”.

Zaenkrat analitiki opozarjajo, da je spletna komunikacija vladnih uradnikov neprimerna in preveč pokroviteljska, komentarje uporabnikov pa redno cenzurirajo. Med drugim je v prejšnjem tednu kitajski bloger in disident Michael Anti protestiral pri direktorju podjetja Facebook, Marku Zuckenbergu, saj so mu zaprli Facebook račun, ker je za komentiranje uporabljal psevdonim. “Ne razumem logike, po kateri lahko Zuckenbergov pes dobi svoj Facebook profil, mene pa omejujejo zaradi psevdonima,” je v odprtem pismu zapisal Anti.

Vir: Reuters, AP


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt