O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Občine pozivajo k več sredstvom za širokopasovna omrežja

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 14. 03. 2011 | Avtor:

Predstavniki občin, ki zaenkrat niso uspele pridobiti sredstev za sofinanciranje izgradnje širokopasovnih omrežij, so soglasno pozvali politiko, naj zagotovi dodatna sredstva za ta namen.

Sredstva so namreč namenjena za sofinanciranje izgradnje omrežij na območjih, na katerih ni izkazanega komercialnega interesa podjetij za postavitev tovrstnih omrežij v nekem doglednem času. Širokopasovni dostop pa je pri tem ključnega pomena za razvoj, tako v smislu razvoja podjetništva kot ohranitve poseljenosti podeželja, so poudarili župani in županje.

Potrebovali bi še okrog 80 do 90 milijonov evrov sredstev

Na prvem razpisu je bilo razdeljenih okrog 45 milijonov evrov, na prav tako že zaključenem drugem razpisu se jih bo razdelilo še 37 milijonov evrov, glede na izkazane potrebe občin pa bi potrebovali še okrog 80 do 90 milijonov evrov sredstev.

Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič je ob tem zagotovil, da si bo prizadeval za pridobitev dodatnih sredstev in pri tem kot najverjetnejšo možnost omenil prerazporeditev sredstev s tistih področij, na katerih se kaže, da se razpoložljivih evropskih sredstev ne bo dalo v celoti izkoristiti.

Izid teh prizadevanj naj bi bil znan v prvi polovici letošnjega leta, ko naj bi bila pripravljena tudi nova strategija razvoja digitalne Slovenije, v kateri naj bi bil širokopasovni dostop določen kot univerzalna storitev. “Verjamem, da bo to v Sloveniji prepoznano kot velika prioriteta,” je povedal minister.

Slic seje odbora zahtevala SDS

Sklic seje odbora je sicer zahtevala opozicijska poslanska skupina SDS, da bi na njej razpravljali o sumu nepravilnosti pri omenjenih razpisih. Na nekaterih območjih, ki na razpisu niso uspela, so namreč prepričani, da so bile njihove vloge primerne in dobro pripravljene.

Ministrstvo je v zvezi z obravnavo prav tega vprašanja predlagalo, naj se obravnavo preloži na čas, ko se bodo iztekli vsi pritožbeni roki in morebitni upravni spori v okviru drugega razpisa ter revizija prvega razpisa. Takrat bodo namreč na voljo ustrezne ugotovitve, prav tako ne bo več obstajala možnost vplivanja na še tekoče postopke.
Tesna večina članov odbora – osem jih je bilo za, sedem proti – se je s tem strinjala in zato podprla sklep, da se razpravo o tem vprašanju prekine in preloži na čas, ko bodo dostopni omenjeni podatki.

Golobič: Presodili bomo utemeljenost vseh pritožb ter odpravili nepravilnosti

Golobič je pri tem poudaril, da bodo na ministrstvu dosledno v skladu z zakonom presodili utemeljenost vseh pritožb ter odpravili nepravilnosti, če bodo ugotovljene, in ukrepali proti tistim, za katere se bo morebiti ugotovilo, da so ravnali nezakonito.

Hkrati je razkril, da je ministrstvo obvestilo okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, da izjave posameznih županov glede domnevne komunikacije s posameznimi ljudmi z ministrstva in pridobivanja podatkov v času poteka postopkov postavljajo sum storitve kaznivega dejanja s strani neznane osebe.

“Pričakujemo, da bodo v zvezi s tem sproženi postopki, ki bodo ugotovili, ali je do takšnega početja v resnici prišlo, kdo je to počel, in da bomo lahko ukrepali tudi na ravni samega ministrstva v nadaljevanju,” je povedal Golobič in dodal, da tudi sami interno raziskujejo to zadevo.

“Iskalo se je karkoli, samo da bi se nas lahko onemogočilo”

Župan Občine Tolmin Uroš Brežan je sicer opozoril, da so nekatere občine, ki so uspele pridobiti sredstva že na prvem razpisu, tudi na drugi razpis uspešno prijavile območja, ki so jih prijavile že na prvem razpisu. Prevaljski župan Matic Tasič pa je omenil, da so se že v fazi razpisa pojavljale informacije, da naj bi se za določena območja iskalo karkoli, samo da bi se jih lahko onemogočilo.

Vir: SiOL


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt