O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Ameriška vojska si želi vplivati na javno mnenje na spletu s pomočjo lažnih spletnih osebnosti

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 21. 03. 2011 | Avtor:

Ameriška vojska razvija programsko opremo, ki jim bo omogočala prikrito manipulirati s spletnimi družbenimi omrežji. Želijo razviti programe, ki bi s pomočjo lažnih spletnih uporabnikov vplivali na na spletne pogovore in širili pro-ameriško propagando.

Ameriško osrednje poveljstvo (Centcom) je kalifornijski korporaciji ponudilo pogodbo za razvoj “servisa za opravljanje s spletnimi osebnostmi“. S programom bo lahko posameznik nadzoroval do deset različnih identitet, ki bodo razkropljene po vsem svetu.

Projekt spletni strokovnjaki povezujejo s kitajskimi poskusi, da bi nadzirali in omejevali svobodo govora na svetovnem spletu. Kritike predvsem moti, da bi ameriška vojska s sistemom lahko ustvarila lažno strinjanje v spletnih razpravah. Bojijo pa se, da bi z njim poskušali izločiti tudi nezaželena mnenja in preglasiti komentarje ali poročila, ki se ne skladajo z ameriškimi cilji.

Odkritje, da si ameriška vojska želi razviti lažne spletne osebnosti – lutke (sock puppets) – bi lahko spodbudilo druge države, podjetja in nevladne organizacije k podobnim prijemom.

V Centcomovi pogodbi je navedeno, da mora vsaka lažna spletna osebnost vključevati prepričljive podatke o njenem ozadju in zgodovini. Poleg tega mora program zagotoviti uporabnost lažnih osebnosti za vsaj 50 nadzornikov v ZDA, ne da bi obstajala nevarnost, da bi jih odkrili tehnološko napredni nasprotniki.

Cetcomov predstavnik za stike z javnostjo poveljnik Bill Speaks je povedal: “Tehnologija podpira zaupne blogerske dejavnosti na tujejezičnih spletnih straneh, da bi Cetcomu omogočila odbijati nasilne ekstremiste in sovražno propagando izven ZDA.”

Vir: Dnevnik


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt