O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Evropska komisija hoče pravico do pozabe na spletu

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 21. 03. 2011 | Avtor:

Evropska komisija je prejšnji teden napovedala, da bodo spletni iskalniki in družabna omrežja lahko kršila zakon, če njihovi ustvarjalci ne bodo spoštovali nove evropske zakonodaje s področja zasebnosti podatkovnih zbirk. Med drugim je najbolj pomembna t.i. “pravica do pozabe”.

“Vsa podjetja, ki so s svojimi izdelki prisotna na trgu evropske unije oziroma vsaka spletna storitev, ki jo lahko uporabljajo evropski državljani, bo morala upoštevati evropsko zakonodajo,” je poudarila komisarka za pravosodje, Viviane Reding. Dodala je še, da bi morale evropski informacijski pooblaščenci dobiti pravice za sodelovanje in ukrepanje zunaj mej Evropske unije, predvsem na področju Združenih držav Amerike.

Analitiki ocenjujejo, da bo imela Redingova pri uveljavljanju zakonodaje največ težav na drugi strani Atlantika, kjer se nahaja večina sedežev podjetij s področja spletne ekonomije (iskalniki, družabna omrežja…), saj se trenutno zakonodaji Evropske unije in Združenih držav na tem področju zelo razlikujeta.

Vseeno upanje zbuja nedavno sodelovanje zakonodajalcev z obeh strani oceana. “Mislim, da so osnove jasne obema stranema,” je pojasnila Fiona Alexander iz ameriškega ministrstva za gospodarstvo, “je pa res, da smo v preteklosti zelo razliko udejanjali zakonodajo.”

Največje razlike se trenutno nahajajo na področju obveščanju uporabnikov o zbiranju osebnih podatkov. Evropska unija je prepričana, da bi morali upravniki spletnih mest pred vsakim zbiranjem osebnih podatkov eksplicitno vprašati posameznika, medtem ko se Američanom to ne zdi tako pomembno.

Vir: Reuters


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt