O portalu    Avtorji    Kontakt


 

ZDA: Na poti do enotne prijave na spletu?

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 18. 04. 2011 | Avtor:

Barack Obama je z ekipo predstavil načrte za spodbujanje spletne zaupljivosti v spletno poslovanje, ki med drugim vključujejo tudi enotno prijavo na spletu za posameznika oziroma podjetja.

“Spletnim poslovnim transakcijam je potrebno vrniti kredibilnost in spodbujati varovanje in zasebnost udeležencev, s čimer bomo spodbudili rast in razvoj sektorja,” je v predstavitvenem govoru pojasnil ameriški predsednik Obama, ki je še poudaril, da gre za izjemno pomemben ekonomski ukrep.

“Državna strategija za varne spletne identitete” (NTSIC) predvideva varne in zanesljive spletne akreditacije, ki bi bile na voljo vsem, podobno kot elektronski podpis, ki ga v nekaterih državah že uporabljajo. Pomembna razlika je v tem, da NTSIC predvideva razvoj s strani zasebnih podjetji, uporaba pa bi bila prostovoljna.

Odzvali so se tudi že na kritike nasprotnikov programa, ki trdijo, da gre za poskus nadzora posameznikovih spletnih aktivnosti s strani države. Minister za gospodarstvo, Gary Lock, je poudaril, da pri načrtu ne gre za vladno shemo, ampak samo za spodbujanje zasebnega sektorja, ki bo moral prevzeti pobudo in postati gonilo razvoja pri varovanju posameznikove zasebnosti in identitete na spletu.

Vir: AFP


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt