O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Kitajska bo poostrila nadzor nad spletom z enotno agencijo

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 9. 05. 2011 | Avtor:

Kitajska vlada je oznanila vzpostavitev nove agencije za internet, ki bo poenotila nadzorovanje spletnih komunikacij, saj nadzor trenutno izvaja več agencij, ki med seboj ne sodelujejo oziroma celo tekmujejo. Kitajske oblasti se spleta bojijo predvsem zaradi političnih disidentov.

Več kot 450 milijonov kitajskih spletnih uporabnikov za kitajsko vlado seveda pomeni tudi morebitni vir zaslužka, saj bo nova agencija za internet poskušala izdelati tudi sistem licenc, s katerimi bi vlada obdavčila spletno ekonomijo, ki se razvija ne glede na cenzuro, ki vlada na Kitajskem.

Kitajski predsednik Hu Jintao je letos februarja svoje kolege pozval k ostrejšemu nadzoru spleta in pojasnil, da se je potrebno sprijazniti z dejstvom, da se vedno več državljanskih aktivnosti seli na splet. Temu pritrjuje tudi dejstvo, da se je vrednost delnic podjetja Baidu (kitajskega iskalnika) in podjetja Youku (kitajski Youtube) povečala za več kot petdeset odstotkov, predvsem zaradi zanimanja tujih investitorjev.

Nova agencija bo tako “vodila, koordinirala in nadzorovala ostale agencije in utrjevala nadzor nad spletom, skrbela za objavo novic in nadzirala dnevne spletne aktivnosti državljanov,” je med drugim pojasnil vladni tiskovni predstavnik, ki je še dodal, “da bo agencija posebno pozornost posvetila tudi spletnim igram ter medijem na splošno.”

Vir: Reuters


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt