O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Velika Britanija: Ob referendumu volilnega sistema spet pozivi za i-glasovanje

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 9. 05. 2011 | Avtor:

Britanija je odločala o volilnem sistemu, ki bo zamenjal star način glasovanja, ob tem pa so se zopet pojavili pozivi k uvedbi spletnega glasovanja, ki bi pomagal pri dvigovanju volilne udeležbe.

“Alternativni volilni sistem ni edini način za dvigovanje volilne udeležbe,” je poudaril vodja medijskega konglomerata Virgin Media, Lee Hull, “medtem ko se je podpora spletnega glasovanja med volilci od leta 2005 povečala za skoraj 30 odstotkov. “Zaenkrat politiki splet vidijo samo kot komunikacijsko orodje, vseeno pa se mi zdi, da bi ga lahko koristno uporabili tudi kot odločevalsko orodje,” meni Hull.

Velika Britanija je poskuse z elektronskimi in spletnimi volitvami prenehala izvajati pred štirimi leti, ko je elektronsko štetje glasovnic na Škotskem resno ogrozilo volilni proces, saj so morali zaradi sesutja sistema začasno prekiniti štetje, do takrat pa novih pilotskih projektov niso izvajali.

“Zdi se mi bizarno, da splet uporabljamo za bančništvo, davke, upravne zadeve, vseeno pa dosedaj še nismo izvedli volitev s pomočjo tega medija,” opozarja Hull, ki zavrača kritike nekaterih politikov, ki se bojijo, da bi zaradi spletne registracije in zapletenosti postopka za oddajo spletnega volilnega glasu volilna udeležba še bolj upadla.

Vir: computing.co.uk


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt