O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Talibani sedaj tvitajo tudi v angleščini

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 16. 05. 2011 | Avtor:

Čeprav so nekoč Talibani v Afganistanu zavračali in prepovedali televizijo, glasbo in film, so svoje boje začeli biti tudi na Twitterju. Sedaj tudi v angleščini.

Islamski ekstremisti so svoj prvi tvit v angleščini poslali 12. maja, v katerem so javnost obvestili o napadu v Khad-e Safidu in vključili tudi povezavo do spletnega mesta, kjer je bilo več informacij o uboju šestih policistov.

Tvitanje v angleščini je znak, da so Talibani Twitter začeli uporabljati kot dodatno propagandno orožje, skupaj z napadi iz zasede, samomorilskimi bombardiranji in eksplozijami.

V času njihove vladavine v Afganistanu med leti 1996 in 2001 so vse elektronske naprave označili za anti-islamske. Fotografiranje živiih bitij je bilo ilegalno, lastništvo snemalnih naprav pa je lahko privedlo do javnega bičanja.

Talibani danes uporabljajo tekstovna sporočila in elektronska sporočila ter objavljajo video posnetke napadov na čete, ki jih vodijo Združene države Amerike. V lasti imajo tudi spletno mesto, ki se, kljub trudom Američanov, še vedno drži pri življenju.

“Twitterju smo se pridružili približno šest mesecev nazaj, saj vemo, da je Twitter močno družabno omrežje na Zahodu. Informacije o naših dejavnostih so nekoč na Zahodu slišali le s strani sovražnikov, sedaj pa se naš glas sliši neodvisno od njih,” je dejal predstavnik Talibanov Zabiullah Mujahid.

Mujahid je še pojasnil, da je uradno stran Talibanov na Facebook-u zaprlo podjetje samo v začetku tega leta, vendar pa nekateri posamezniki še vedno objavljajo novice in pomembne informacije. “Moderna tehnologija se nam zdi kot blagoslov s strani Boga,” je dejal Mujahis.

Talibanov profil na Twitterju z imenom @alemarahweb, dnevno objavlja več sporočil, večinoma v jeziku Pashto, sledi pa jim kar 4 200 ljudi, število pa se sedaj, ko objavljajo v angleščini, hitro povečuje.

Na NATO-ovem Twitter profilu so nedavno objavili naslednje sporočilo:”Kaj se dogaja? Talibani tvitajo sedaj tudi v angleščini? Saj se vseeno, laži so laži v katerem koli jeziku”.

Na spletnem mestu, trenutno se nahaja na tem naslovu, že leta objavlja sporočila v več jezikih. Objavljajo tudi video posnetke ter po nekaterih podatkih dnevno prenašajo radio oddajo prek spleta.

Afganistanska obveščevalna agencija (Afgan intelligence agency – NDS) trdi, da se borijo proti Talibanski spletni aktivnosti, a je težko, saj se nekateri največji strokovnjaki, ki vodijo aktivnosti, nahajajo zunaj Afganistana.

Vir: Yahoo News


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt