O portalu    Avtorji    Kontakt


 

e-G8: Sarkozy zagovarja državni nadzor spletnih komunikacij

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 30. 05. 2011 | Avtor:

Na srečanju francoskega predsednika Nicolas Sarkozyja s predstavniki podjetji Google, News Corporation, Microsoft, Facebook in drugih je prvi izrazil prepričanje, da je potrebno na področju spleta nujno upoštevati vlogo države, ki naj bi imela nadzor nad komunikacijami.

Nicolas Sarkozy je namreč prepričan, da bo prav na tak način zajezil težavo ilegalne izmenjave avtorskih vsebin, vseeno pa je njegov predlog naletel na nasprotovanja ostalih sodelujočih na srečanju, saj so bili mnenja, da bi morala biti vloga države na spletu minimalna, predvsem pa ne nadzorniška.

“Strinjamo se, da bi morala država posredovati v primerih kriminala,” je prepričan Eric Schmidt, predsednik podjetja Google, “vseeno pa je potrebno biti previden, ko načrtuješ regulacijo vseh spletnih komunikacij.” Rupert Murdoch, lastnik največjega medijskega imperija na svetu, je Sarkozyja pričakovano podprl. “Varovanje avtorskih del je kritičnega pomena za obstoj spletne ekonomije in razvoja tega sektorja,” je menil.

Sarkozyju sta glasno nasprotovala legendarni pevec skupine Greatful Dead, John Perry Barlow, ki je znan po svojem zagovarjanju odprtega spleta, in francoski minister za kulturo, Frederic Mitterrand. “Ne moreš si lastiti svobode do izražanja,” je bil oster Barlow, “in uveljavljanje zastarelih modelov ekonomije na popolnoma novem področju ne bo delovalo,” je še dodal. Mitterrand je dodal, da “taki apokaliptični prihodnosti ostro nasprotujem in si je nikakor ne želim.”

Analitiki so že opozorili, da bo razhod med politiki in podjetji na področju spleta prevelik in da srečanje e-G8 ne bo obrodilo konkretnih sadov.

Vir: AFP


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt