O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Nad neučinkovitost v pravosodju tudi z videokonferencami

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 30. 05. 2011 | Avtor:

Z uvedbo videokonferenc v slovenske pravosodne sisteme bo pravosodje še bližje občanom, je prepričan pravosodni minister Aleš Zalar.

Z današnjim dnem je udeležencem v pravosodnih postopkih na voljo stalna postavitev videokonferenčnega sistema v 11 razpravnih dvoranah na okrožnih sodiščih po državi, na enakem številu centrov za socialno delo in v zavodu za prestajanje kazni Dob pri Mirni. Z eno napravo razpolaga tudi policija, vsem preostalim sodiščem ali centrom za socialno delo pa so po potrebi na voljo tri mobilne naprave.

Doslej tudi do tri tisoč evrov za eno samo videokonferenco

Videokonference sicer niso nov pojav v slovenskih pravosodnih postopkih; že doslej so jih uporabljali predvsem pri čezmejnih postopkih, a bo nova pridobitev zelo dobrodošla predvsem za udeležence v civilnih postopkih. Doslej so se ti za videokonference odločali izjemno redko, ker so morali – vsaj začasno, dokler jim sodišče ne bi dodelilo sodnih stroškov – kriti stroške najema videokonferenčne opreme, ti so v posameznih primerih dosegali tudi do tri tisoč evrov, ali se v primeru čezmejnih sporov odločiti za zelo zamudno mednarodno pravno pomoč.

Po drugi strani pa je v vrednosti projekta, ki znaša 880 tisoč evrov, od česar je 85 odstotkov sredstev iz Evropskega socialnega sklada, zajet tudi strošek mesečne najemnine za ves sistem v višini 9.900 evrov, ta vključuje tudi vzdrževanje in svetovanje do leta 2015, ko bo Republika Slovenija lahko opremo pridobila v svojo trajno last po simbolični ceni en evro za en kos, je pojasnil pravosodni minister. Ena od največjih prednosti za državljane bo po njegovih besedah to, da stranke v pravosodnih postopkih ne bodo zavračale možnosti videokonferenc zaradi stroškov.

Velika pridobitev predvsem za zaščitene priče in otroke

Videokonference so izjemno uporabne skoraj v vseh primerih, ko so sodni postopki sicer zastajali, utemeljuje Zalar. Uporabne so ne le za čezmejne postopke, temveč tudi, ko bi moral biti ta med Koprom in Mursko Soboto ali na sploh, kadar gre za postopke na več lokacijah.

“V zgodovino gredo zaslišanja za lesenimi ali montažnimi pregradami v kleti,” je na eno od prednosti opozorila sodnica okrožnega sodišča v Kranju Marjeta Dvornik. Videokonference namreč bistveno olajšujejo postopke, kadar gre za zaslišanje zaščitenih prič, otrok, žrtev spolnega nasilja in anonimnih prič. “Otroci tja ne spadajo in jim ne bo več treba v sodne dvorane,” je predsednici društva Beli obroč Vlasti Nussdorfer, ki je predstavila, kako videokonference lahko pomagajo odpraviti veliko stresa otrokom, udeleženim v sodnih postopkih, pritrdil pravosodni minister Zalar.

Tveganih prevozov nevarnih zapornikov bo manj

O prednostih videokonferenčnega sistema v zaporu na Dobu je spregovoril tudi direktor zavoda Jože Podržaj. “Lani smo med Dobom in sodiščem opravili 1.073 prevozov, spremstva pa so izredna obremenitev tako varnostno kot tudi stroškovno in kadrovsko,” je poudaril. Ti prevozi kljub udeležbi pravosodnih policistov in, kadar je potrebno, tudi redne policije pomenijo varnostno tveganje za okolico in povečujejo možnosti pobega, videokonference jih bodo več kot učinkovito odpravile.

Del evropskih prizadevanj za prijaznejše sodstvo

O tem, kako pogosto bodo slovenski sodniki in tožilci uporabljali nov videokonferenčni sistem, je še prezgodaj govoriti, ker na ministrstvu za pravosodje nimajo podatkov o tem, koliko primerov je že bilo takih, kjer bi prišel prav, je za SiOL pojasnil minister Zalar. Dodal je še, da bo to odvisno predvsem od sodnikov in tožilcev, zato na ministrstvu za pravosodje že pripravljajo smernice, ki naj bi jim to odločitev olajšale.

Sistematično uvajanje videokonferenčnih sistemov je tudi na evropski ravni uvrščeno med projekte, ki jih države članice izvajajo v obdobju od leta 2009 do 2013. Tudi s tem pričakujejo, da bo sodelovanje pravosodnih sistemov držav članic učinkoviteje in prijaznejše do evropskih državljanov.

Vir: Siol.net


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt