O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Pakistan: Z blogi in Twitterjem za politično spremembo v državi

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 20. 06. 2011 | Avtor:

Mladi Pakistanci vedno bolj aktivno uporabljajo spletne tehnologije, s katerimi skušajo vplivati na spremembe v lokalni družbi. Zaradi blokade klasičnih medijev je to eden redkih kanalov komuniciranja in povezovanja, kamor roka oblasti zaenkrat še ne seže.

“Družabni mediji v Pakistanu trenutno predstavljajo najboljši približek grške Agore, kjer se srečujejo različna mnenja,” ocenjuje Awab Alvi, eden od pakistanskih političnih blogerjev. Zaenkrat Pakistan ne gre po poti Egipta, kjer so družabne medije uporabljali za koordiniranje protestov, a vseeno je porast uporabe spletnih orodij v zadnjem času skokovito porastel. Uradni podatki kažejo, da splet v Pakistanu uporablja dobrih deset odstotkov celotne populacije, med najbolj priljubljenimi spletišči pa sta tako Twitter kot tudi Facebook.

Analitiki opozarjajo, da se spletnih komunikacijskih orodji v Pakistanu poslužuje predvsem intelektualna elita in ljudje, ki imajo dejanski vpliv na določanje družbene agende. Spomnimo se samo Sohaib Atharja, uporabnika, ki je nehote v živo poročal o umoru Osame Bin Ladna, pa vedno večjega števila spletnih videoposnetkov in blogerskih zapisov o nasilnih izpadih pakistanske vojske in poplav leta 2010, kjer so blogerji zbirali denar za prizadeta območja.

Podpirajo jih tudi novinarji, predvsem zaradi visoke fluidnosti medija. “Medijske hiše lahko zapreš oziroma jim onesposobiš oddajanje, blogerji pa so hitrejši in predvsem bolj nevidni,” ocenjuje Kamal Siddiqi, urednik pakistanskega časopisa The Express Tribune, ki v svojo spletno izdajo redno vključuje blogerske zapise.

Vir: AP


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt