O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Slovencem končno na voljo elektronska zemljiška knjiga

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 5. 09. 2011 | Avtor:

Po novi zakonodaji lahko vsak, ki se registrira, brezplačno pregleduje elektronsko zemljiško knjigo, ki je na spletni strani vrhovnega sodišča. Postopek je preprost in podoben, kot da bi si odpirali elektronsko pošto.

Za iskanje določene parcele ali stavbe potrebujete številko parcele in ime katastrske občine ali ID-znak, ki je sestavljen iz teh podatkov. Te podatke vsebujejo odločbe Geodetske uprave RS (Gurs) pri informativnem izračunu vrednosti nepremičnine ali pa so zapisane v kupoprodajnih pogodbah.

Tisti, ki bi želeli, lahko vpogled opravijo tudi na upravni enoti, na zemljiški knjigi, pri notarju ali na sodišču. Za njih pa vpoglede lahko opravijo tudi odvetniki. Če želite uradno overjen izpisek, pa ga mora izdati sodišče, notar ali upravna enota.

Kot je pojasnil odvetnik Matej Perpar iz odvetniške družbe Avbreht, Zajc in partnerji, lahko uporabnik sam vidi, ali je parcela ali stavba prosta hipotek. Če pa so kakšne zaznambe, pa je včasih težko ugotoviti, kaj pomenijo, zato je v tem primeru dobro za nasvet vprašati odvetnika ali nepremičninskega agenta, ki se na te zadeve spozna.

Včasih se lahko zgodi tudi, da elektronska zemljiška knjiga ni do konca urejena, kar je pri vpisu navedeno. V tem primeru se podatke lahko najde v zemljiški knjigi v arhivu, kar je precej težavno delo in je tudi za to bolje poiskati pomoč strokovnjaka, pravi Perpar.

Kako pogledati podatke brez registracije?

Preprost vpogled v podatke o stanovanjih pa omogoča spletna aplikacija Geodetske uprave, kjer podatke dnevno osvežijo. Kot je znano, je geodetska uprava po zadnjem popisu nepremičnin razvila portal Prostor, na katerem lahko preko spletne strani vsakdo preveri podatke o svojih nepremičninah brez zapletenega iskanja katastrskih občin in parcelnih številk, temveč zgolj z naslovom in številko stanovanja.

V spletni brskalnik vpišemo naslov spletne strani e-prostor.gov.si. To nas pripelje na prvo stran aplikacije Prostor, kjer izberemo bližnjico “Javni vpogled v podatke o nepremičninah”. Nato se na naslednji strani s klikom na tipko VSTOP prijavimo v sistem.

V okencu “splošno iskanje” vpišemo naš naslov. V sistem prepišemo varnostno kodo, ki onemogoča, da bi nekdo prekopiral celotno evidenco, in nato izberemo zeleno puščico. Zeleno puščico izberemo še enkrat in takrat se izpišejo vsi podatki o stanovanjih v stavbi na izbranem naslovu. Izberemo želeno stanovanje.

Če se denimo izpiše podatek “lastnik SCT Ljubljana v stečaju”, to pomeni, da naše stanovanje ni pravilno vpisano v zemljiško knjigo in da bi lahko imeli težave pri prodaji stanovanja. Če smo vpisani mi, težav praviloma ne bi smelo biti. Če nismo vpisani kot lastniki, bomo s pomočjo portala Prostor prišli vsaj do podatkov o katastrski občini in parcelni številki, kar nam bo precej olajšalo iskanje podatkov in upravljanje drugih opravil v zemljiški knjigi.

Sicer je glede portala Prostor informacijski pooblaščenec zahteval ustavno presojo zakona o evidentiranju nepremičnin ter pravilnika o vrstah in vsebini potrdil iz zbirk geodetskih podatkov ter o načinu izkazovanja podatkov. Portal namreč omogoča tudi dostop do osebnih podatkov lastnikov nepremičnin. A informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je bila pri prošnji neuspešna, saj je oddala nepopolno vlogo.

Vir: 24ur


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt