O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Blejski strateški forum: v osrednji razpravi o moči prihodnosti

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 12. 09. 2011 | Avtor:

Na Blejskem strateškem forumu so med drugim razpravljali tudi o vplivu spleta na politično realnost sveta in možnosti vpliva na ta svetovni medij.

Ruski minister za komunikacije in množične medije Igor Olegovič Ščegolev je izpostavil naraščajoči pomen spletnih socialnih omrežij in novih medijev. Ti po po njegovem prepričanju ob prednostih prinašajo tudi nevarnosti, zato je menil, da bi bilo njuno vzpostaviti nekatera pravila tudi na tem področju.

Da morajo obstajati določene meje, je dejala tudi Fujeva, ki internet vidi kot izziv za vlade. Te so se zaradi skoraj hkratne obveščenosti širših množic prisiljene na stvari odzivati zelo hitro, pravi.

Ščegolev je dodal, da včasih celo prehitro. Ljudje namreč na stvari gledajo zelo kratkoročno, medtem ko morajo vlade sprejemati pametne rešitve, ki bodo tudi dolgoročno vzdržne, je dejal in omenil nevarnost prevelikega pritiska socialnih medijev.

Na okrogli mizi je sodeloval tudi bloger iz Egipta Mahmud Salem, ki je govoril o izkušnjah iz začetka leta, ko je v Egiptu prav na poziv spletnih socialnih omrežij prišlo do protestov, ki so z oblasti odnesli dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka. Dejal je, da so bila socialna omrežja orodje za dosego spremembe v njegovi državi.

Da so nedržavni akterji povsod čedalje pomembnejši in čedalje bolj vplivajo na splošno agendo, se je strinjal tudi Žbogar in v zvezi s tem omenil primer lanske uspešne čistilne akcije v Sloveniji.

Nov svetovni red v Sredozemlju

Drugi petkov panel je bil posvečen prav iskanju novega svetovnega reda v Sredozemlju. Kot so ugotavljali udeleženci, je spremembe v Sredozemlju po arabski pomladi mogoče primerjati s spremembami v Vzhodni Evropi po padcu Berlinskega zidu. Strinjali so se, da bo tudi pri demokratizaciji v arabskem svetu morala ključno vlogo odigrati Evropa.

Generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland je ugotavljal, da je tako kot v nekdaj komunističnih državah Vzhodne Evrope tudi v arabskem svetu do padca režimov prišlo od znotraj. Namestnik tunizijskega zunanjega ministra Khemaies Jhinaoui pa je menil, da revolucija v Tuniziji ni bila posledica revščine ali slabega gospodarskega stanja, ampak žeje ljudi po več demokracije.

Gradnja institucij in pravne države bo za arabski svet ključna, prav tako kot podpora svobodi govora in tiska, je poudaril Jagland.

Ključno vlogo v regiji pa bo igral tudi Izrael, so se še strinjali panelisti. Vadi Abunasar iz izraelskega mednarodnega centra za posvetovanja je sicer izrazil dvom v možnost sklenitve mirovnega dogovora med Izraelom in Palestinci, predvsem zaradi tega, ker se strani med seboj niti ne poslušata niti ne razumeta, čeprav upanje obstaja, in sicer v mladih.

Vir: Delo


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt