O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Švedska strožje proti sovražnim komentarjem

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 12. 09. 2011 | Avtor:

Nekaj švedskih časopisov je napovedalo uvedbo strožjih pravil za komentiranje člankov na spletnih straneh, da bi preprečili širjenje sovražnega govora in drugih oblik napadov na spletu.

Razprava o poostrenih pravilih komentiranja na spletu se je na Švedskem začela po pokolu na Norveškem julija letos. Jan Helin, novinar pri švedskem dnevniku Aftonbladet, ki je bil eden tistih švedskih časopisov, ki so napovedali strožja pravila za komentiranje, je zaskrbljen, saj so bili komentarji pri novici o Breivikovem manifestu polni ksenofobije in rasizma.

Pri Aftonbladetu so se odločili, da bo komentiranje novic mogoče le s predhodno prijavo na Facebook, torej se bosta ob komentarju objavila tudi ime in priimek oziroma ime, s katerim se oseba prijavlja na najbolj priljubljeno družabno omrežje. Časopis Expressen pa bo komentarje najprej pregledal in šele nato primerne tudi objavil, medtem ko se je Dagens Nyheter odločil za ukinitev možnosti komentiranja člankov. Kot nadomestilo pripravljajo nov sistem prijave, ki bo zahteval registracijo in uporabo elektronskih naslovov.

Napoved o poostrenem nadzoru komentiranja člankov je sprožila razpravo, ali se s tem ruši svoboda govora v tej državi. Mnogi so prepričani, da bodo napovedane spremembe sprožile spreminjanje imen na Facebooku, s katerimi se uporabniki prijavljajo, da bi s tem prikrili, kdo so.

Vir: SiOL


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt