O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Iran: Ženske dobivajo na veljavi predvsem s pomočjo spleta

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 26. 09. 2011 | Avtor:

V času od spornih iranskih volitev pred dvemi leti je bilo aretiranih več kot tristo žensk, ki so javno protestirale proti aktualnemu predsedniku. Prav zaradi učinkovitega zatiranja javnih demonstracij pa se vedno več protestnic zateka k spletnim orodjem, ki jih država ne nadzoruje tako uspešno.

Videoposnetki, objave na družabnih omrežjih, zapisi na spletnih dnevnikih – vse to so orodja, s katerimi nasprotniki režima protestirajo proti aktualnim razmeram v tej državi, njihove izdelke pa lahko vidijo po celem svetu.

“Režim je izkoristil strah pred maščevanjem, pa tudi družbene norme, ki veljajo pri posilstvu,” dogajanje komentira Hadi Ghaemi, vodja nevladne organizacije, ki se bori za človekove pravice v Iranu. “Dve leti po spornih volitvah se iranske oblasti še vedno trudijo izbrisati kakršne koli spomine na nasilje in proteste, ki so se dogajali med in po volitvah,” je ostra Ghaemi.

Mlada generacija žensk se trudi ohraniti spomine predvsem s pomočjo spleta. “Ženske so predvsem s spletom pridobile na veljavi in predvsem na vidljivosti, saj lahko hitro in efektivno širijo pričevanja, poročila in mnenja o spornem ravnanju oblasti,” ocenjuje novinarka in aktivistka Parvin Ardalan.

Ne glede na državo (Egipt, Iran, Sudan) se pri spletni komunikaciji protestnikov kažejo podobni vzorci. “Splet ženskam omogoča komunikacijo in odprtost, ki je drugje skorajda ni mogoče dobiti,” meni soustanovitelj spletnega portala Harassmap, Engy Ghozan, ki protestnikom pomaga pri opozarjanju na zločine oblasti.

Vir: Guardian


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt