O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Slovenija: Belih list dostopa do spleta je vse manj

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 26. 09. 2011 | Avtor:

Na odmaknjenih območjih zgornje Dravske in Mislinjske doline so v zadnjih dveh letih v javno-zasebnem partnerstvu gradili širokopasovno omrežje. Nanj je že priključenih 1.250 uporabnikov.

To je informacijska avtocesta, ki bo omogočala poznejše širitve,” je ob koncu projekta dejal Edo Škufca, direktor družbe GVO, ki je zgradila okoli 1.000 kilometrov omrežja.

Gre za optično omrežje, ki je trenutno najbolj kakovostno in pri katerem med drugim prebivalci podeželja ne bodo imeli več težav z udari strele. Od poletja dnevno priključujejo nove dejavne uporabnike, do zdaj jih je priključenih 1.250.

Nosilec projekta, v katerem je sodelovalo sedem koroških občin, je bila Mestna občina Slovenj Gradec. Sama izvedba del je bila vredna okoli 17 milijonov evrov, od tega so občine pridobile 9,5 milijona evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, dobrih šest milijonov pa je prispevala družba GVO, ki ima zdaj sklenjeno 20-letno koncesijsko pogodbo za uporabo in vzdrževanje omrežja.

Zaradi uspešnosti projekta in ker so na terenu odkrili še dodatne potrebe, je direktorica slovenjgraške občinske uprave Lidija Požgan napovedala, da bodo predvidoma spomladi skupaj z zasebnim partnerjem nadaljevali dela za širitev omrežja na še preostale bele lise.

Vir: RTV Slovenije


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt