O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Države tretjega sveta: Dostop do spleta bi morali bolj izkoriščati

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Monday, 3. 10. 2011 | Avtor:

Panelisti konference v Nairobiju, ki so ukvarjali z izzivi spletnih tehnologij, so med drugim poudarili, da bi morale države tretjega sveta več energije in sredstev vložiti v razoj infrastrukture, potrebne za dostop do spletnih vsebin.

Spletna ekonomija predstavlja vedno večji delež ekonomske rasti, so ocenili panelisti, zato bi se morale države tretjega sveta bolj ukvarjati z razvojem in vzdrževanjem infrastrukture, ki bi omogočala dostop do in uporabo spletnih tehnologij. Države tretjega sveta so na tem področju zelo zaostale za ostalim svetom, saj je dostop do spleta omogočen samo dobrim dvajsetim odstotkom prebivalstva, medtem ko je drugod povprečje skoraj trikrat večje.

“Čakati na boljše čase bi bila največja napaka, ki si jo lahko te države privoščijo,” je bil oster Joe Mucheru, vodja Googlove podružnice v podsaharski Afriki. Udeleženci konference so se strinjali, da bi morale države v razvoju več sredstev nameniti razvoju omrežja za dostop do spletnih vsebin, saj se večina uporabnikov trenutno do spleta povezuje samo s pomočjo svojih mobilnih telefonov.

Bitange Ndemo, vodja kenijskega ministrstva za komunikacije, je poudaril, da se odgovor na vprašanje digitalne Afrike skriva v razvoju celinske optične mreže, ki bi omogočala hitrejši in enostavnejši priklop na splet. “Dostop do spleta bi morala biti človekova pravica, saj bi tako vzpodbudili vlade, da bi se s tem problemom začeli resneje ukvarjati,” je menil Ndemo.

Vir: Reuters

 


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt