O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Hrvaška: Sodišče lahko na podlagi naloga ukine varovano brskanje po spletu?

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Monday, 3. 10. 2011 | Avtor:

Na Hrvaškem so prejšnji teden prišla na dan opozorila, da spremembe zakonodaje, ki ureja področje elektronskih komunikacij, prinašajo izredno nepraktične spremembe za določene uporabnike spletnih storitev, ki grozijo, da zaradi njih posamezni uporabniki spletnih storitev, kot je elektronsko bančništvo in storitve podjetja Google, sploh ne bodo mogli več uporabljati.

108. člen novega zakona namreč pojasnuje, da lahko policija na podlagi zakona ukine uporabo kriptirane komunikacije za specifične uporabnike spletnih storitev. V praksi to pomeni, da uporabniku onemogoči povezovanje do strežnikov s protokolom secure http, kar posledično pomeni, da storitve, pri katerih je zaradi varnostnih omejitev to edini način povezovanja, postanejo neuporabne.

Omejevanje varnega povezovanja naj bi služilo namenu prisluškovanja uporabnikovim spletnim aktivnostim, vendar pa Ivan Brezak Brkan, urednik bloga Netokracija, opozarja, da je omejevanje nesmiselno, saj bo tako uporabnik vedel, da mu prisluškujejo oziroma mu poskušajo prisluškovati. “Poleg tega ni jasno, kako bodo operaterji po nalogu varnostnih služb onemogočali samo varno povezovanje oziroma mi preprečile, da komunikacijo zakodiram s protokolom PGP, ki ni vezana na povezave?” se še sprašuje Brkan.

Celoten zakon si lahko preberete na spletu, celoten komentar hrvaških prijateljev pa na blogu Internet za sve.

Vir: Netokracija

 


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt