O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Nevtralnost interneta: Blokade pod pretvezo kakovosti storitev

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 7. 11. 2011 | Avtor:

Tim Berners-Lee, zdaj direktor konzorcija za svetovni splet (w3c), je v pogovoru z novinarji poudaril, da je treba od operaterjev in ponudnikov dostopa zahtevati, naj jasno povedo, kakšna so njihova načela o zagotavljanju nevtralnosti. Po njegovem videnju nevtralnost zagotavlja, da ni cenzure ali blokiranja določenih vsebin, ne sme pa preprečevati diferenciacije glede na hitrost.

»Če opazite, da se nevtralnost interneta zmanjšuje ali da jo kdo zlorablja, se morate zganiti in nekaj ukreniti!« je zbrani visoki družbi na pogovoru o prihodnosti (future talk), ki ga je v prostorih španske jahalne šole pripravil avstrijski Telekom, zapovedal izumitelj svetovnega spleta sir Tim Berners-Lee. Nekateri pomembneži ga verjetno niti niso razumeli, toda zbrani predstavniki iz sveta telekomunikacij so dobro vedeli, kam meri.

V zakulisju se namreč operaterji že nekaj časa pritožujejo nad globalnimi ponudniki različnih brezplačnih spletnih storitev in si želijo sprememb. S tem mislijo na to, da bi morali Googli, Facebooki in podobni plačevati za to, da bi bile njihove storitve dostopne z največjimi možnimi hitrostmi. Ali pa bi za privilegij hitrega dostopa do youtuba, skypa ali česa drugega nekakšen dodatek plačevali končni uporabniki. Za zdaj tovrstnih modelov v praksi še nismo videli. Toda evropska komisija ni postavila jasnih pravil glede nevtralnosti interneta, ampak je vse skupaj v glavnem prepustila prav operaterjem.

Tim Berners-Lee, zdaj direktor konzorcija za svetovni splet (w3c), je v pogovoru z novinarji poudaril, da je treba od operaterjev in ponudnikov dostopa zahtevati, naj jasno povedo, kakšna so njihova načela o zagotavljanju nevtralnosti. »Sicer se bodo težko uprli, ko bo na njihova vrata potrkala vlada in poskušala namestiti kakšno opremo za vohunjenje.« Taka nevarnost vedno obstaja, saj je za vsako državo, kot tudi za korporacije, pomembno, da ima možnost vohuniti za ljudmi, in tako ugotoviti, kakšni so njihovi nameni, politično prepričanje in podobno, je zatrdil Berners-Lee. Po njegovem videnju nevtralnost zagotavlja, da ni cenzure ali blokiranja določenih vsebin, ne sme pa preprečevati diferenciacije glede na hitrost. »Toda če plačujem za hiter dostop, mi mora ta omogočati dostop do česarkoli.«

Operaterji se ne strinjajo nujno s prepričanji britanskega izumitelja. Predsednik uprave Telekoma Austria Hannes Ametsreiter je potrdil, da ne bi smelo biti diskriminacije pri uporabi pasovne širine in ponujanju storitev. »Osnovne storitve morajo biti na voljo vsem uporabnikom. Nekaj drugega pa je, če uporabnik hoče boljšo, kvalitetnejšo storitev,« je dejal. V tem se skriva nevarnost. Vodilni slovenski operater Telekom Slovenije bo po lastnem zatrjevanju enakopravno obravnavo vsega internetnega prometa podpiral do takrat, ko bo postala ogrožena razumna dobičkonosnost. »Nato so mogoči različni scenariji, od manj verjetnih, kot je delitev prihodkov s ponudniki storitev, do bolj verjetnih,« so odgovorili na Telekomu. Kakšni so bolj verjetni scenariji, niso povedali, verjetno pa mednje sodijo t. i. principi pravične uporabe (zmanjšanje hitrosti po določeni količini prenesenih podatkov) ali upočasnjevanje nekaterih storitev, razen če uporabnik plača za običajno hitrost. »Če bi se odločili za prioritizacijo različnih vrst internetnega prometa, bi bila ta odvisna od uporabniškega paketa,« so še pojasnili.

Na T-2 so zatrdili, da se zavzemajo za enakopravno obravnavo vseh javnih storitev, prednost imajo lahko le storitve, kot so IP-televizija, video na zahtevo in internetna telefonija. Podobno so odgovorili na Simobilu, kjer t. i. upravljanje prometa uporabljajo samo v določenih primerih, denimo za dobro delovanje videokonferenc. Na Telemachu pa so povedali, da tehnologija za razlikovanje prometa sicer obstaja, vendar je ne nameravajo uporabljati. Kljub vsemu so mogoče zlorabe, kot je blokiranje skypa in podobnih storitev, ki najedajo dobiček operaterjev. Zato bi evropska komisija verjetno morala postaviti jasna pravila. Na Telekomu pa menijo, da bodo morali ponudniki vsebin in ponudniki infrastrukture najti dogovor.

V zadnjem času sicer ponudniki storitev krepijo svojo moč in vpliv. Berners-Lee je kljub temu prepričan, da dolgoročne prihodnosti nimajo zagotovljene in da težko govorimo o monopolih. »Vsak trenutek se porajajo nove zamisli. Pomembno je, da obstaja izbira, tako da gre lahko uporabnik skupaj s svojimi podatki drugam.« Toda avstrijski študent Max Schrems je pred kratkim dokazal, da so podatki, ki jih uporabnik s splošnim obrazcem dobi od Facebooka, le delček tistega, kar upravljavec istoimenskega družabnega omrežja dejansko hrani o vsakem posamezniku.

Vir: Delo


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt