O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Zahod na konferenci o kibernetskem svetu pozval k internetni svobodi

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 7. 11. 2011 | Avtor:

Visoki vladni predstavniki Velike Britanije in ZDA so v Londonu na globalni konferenci o tlakovanju poti v kibernetski svet pozvali k spoštovanju načela internetne svobode. Kritiki medtem državam z razvitega Zahoda očitajo hinavščino.

Predstavnike vlad, tehnoloških podjetij in nevladnih organizacij ter blogerji in varnostni strokovnjaki iz več kot 60 držav sta na konferenci nagovorila med drugim britanski zunanji minister William Hague in prek video povezave tudi ameriški podpredsednik Joe Biden.

“Države, ki bodo poskušale blokirati spletno dejavnost, so na izgubi”

Hague je poudaril, da so družbene in gospodarske koristi interneta zelo velike, in opozoril, da bodo države, ki bodo poskušale blokirati spletno dejavnost, na izgubi. Po njegovih besedah si je potrebno prizadevati za kibernetski svet, ki ga ne bosta obremenjevala vladni nadzor ali cenzura. Človekove pravice, še posebej pravica do zasebnosti in svobode izražanja, bi morale biti na spletu “polnomočne”.

Kibernetski svet bi tako moral zagotavljati prostor, v katerem bosta cvetela inovativnost in konkurenca, investicije in podjetništvo pa bosta nagrajena. Pri tem je zavrnil stališče, da je vladno zatiranje interneta, telefonskih omrežij in družbenih omrežij v času nemirov sprejemljivo.

Biden: Čeprav internet ponuja možnosti za nesprejemljivo vedenje, to ni razlog za cenzuro

Biden je podobnega mnenja. Čeprav internet ponuja možnosti za nesprejemljivo vedenje, kot sta terorizem in trgovanje z ljudmi, to po njegovih besedah ne sme biti izgovor za cenzuro. Ameriški podpredsednik pravi, da se v teženju k varnosti ne sme žrtvovati odprtosti, ki je temelj za koristi oziroma priložnosti, ki jih omogoča internet.

Pri tem meni, da bodo tiste države, ki bi po eni strani poskušale omejevati svobodo izražanja na internetu, po drugi strani pa ga vendarle pustiti odprtega za poslovanje, ugotovile, da tudi to ni enostavna naloga.

Kritik glede internetne cenzure deležna predvsem Kitajska

Kritik, češ da poskušajo nadzirati vsebine na internetu, je v zadnjih letih deležna zlasti Kitajska, vendar pa se jim ne uspejo izogniti tudi države z Zahoda. Veliki Britaniji denimo očitajo, da je britanska vlada avgusta, ob izbruhu nemirov v več angleških mestih, razmišljala tudi o možnosti preprečitve komuniciranja protestnikov prek socialnih omrežij. Vlada sicer potem tega ni storila.

“Enotna pravila za vse, tudi za vlade na Zahodu”

Prvi mož britanske organizacije za promocijo svobode izražanja Index on Censorship John Kampfner je v zvezi s tem primerom dejal, da pravica do svobode izražanja kaj hitro postane pogrešljiva tudi v razvitih državah, ko pride do ogrožanja običajno visoke ravni stabilnosti države. Zato zagovarja enotna pravila za vse, tudi za vlade na Zahodu.

Pogovori na konferenci v Londonu imajo po navedbah britanskega ministra postaviti temelje za oblikovanje nekaj osnovnih globalnih smernic za kibernetski svet. Konferenca, ki bo nadaljevala delo tokratne v Londonu, naj bi v letu 2012 organizirala Madžarska, v letu 2013 bo sledilo podobno srečanje v Južni Koreji.

Vir: SiOL


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt