O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Oregon bo volil prek iPadov

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 14. 11. 2011 | Avtor:

Oregon je bil prva ameriška zvezna država, ki je omogočila oddajo glasov na volitvah po elektronski pošti. Zdaj je pred njim nov mejnik – volili bodo prek iPada.

V torek so v Oregonu potekale posebne volitve, ne le ker so volivci izbirali naslednika Davida Wuja, ki je odstopil zaradi spolnega škandala, temveč tudi zato ker so prebivalci te države prvi na svetu, ki bodo imeli možnost svoj glas oddati izbranemu kandidatu na priljubljenem Applovem izdelku. A možnost oddaje glasa bo mogoča le za invalide in slabovidne.

Volilni odbor bo, opremljen z iPadi in prenosnimi tiskalniki, obiskal parke, domove za starejše občane in druge ustanove, v katerih so invalidi in slabovidne osebe oziroma tisti z oteženim izpolnjevanjem papirnatih volilnih obrazcev. Glasovanje na iPadu bo omenjeni skupini olajšalo volilni postopek, poleg tega pa bodo pri tem lahko samostojni. Pomoč pri spoznavanju naprave jim bo nudil volilni odbor. Slabovidni si bodo lahko namestili primerno velikost besedila in barve zaslona. Rešitev pa nudijo tudi za tiste z omejeno gibljivostjo – z uporabo posebne naprave za nadzor in premikanje po zaslonu.

Oregon bo poskusna država – če se bo ta sistem izkazal za primernega, se bo razširil po celotni državi. Na idejo o volitvah prek iPada so oregonske oblasti prišle, potem ko je bil dosedanji sistem malce zastarel. Do zdaj so invalidom omogočili volitve na prenosnih računalnikih, ki pa so bolj ali manj le oteževali delo volilne komisije. Leta 2010 je na tak način v Oregonu volilo približno 800 ljudi.

Oblasti upajo, da bodo z iPadovo preprosto uporabo in mobilnostjo ter relativno nizkimi stroški invalidom in drugim nemočnim osebam olajšali volilni dan. Podjetje Apple je oregonskim oblastem podarilo pet iPadov, da preverijo, kako bi volitve potekale na tak način. Oblasti so vložile kar 75 tisoč dolarjev za razvoj programske opreme v ta namen. A če se bo Oregon odločil za iPade, bo moral kupiti kar 72 primerkov, da bi si vsak okraj razdelil po dva, kar pomeni, da bi nakup državo obremenil za 36 tisoč dolarjev, za vsak prenosni tiskalnik pa bi odšteli še dodatnih 50 dolarjev. Morda se sliši kar precej zajeten kup denarja, a podatek, ki pravi, da so v zadnjih dveh letih tamkajšnje oblasti odštele kar 325 tisoč dolarjev za ohranitev primernih volilnih pripomočkov, nakazuje prav nasprotno.

Njihova zakonodaja namreč nalaga, da je treba za ljudi s posebnimi potrebami poskrbeti v času volitev – ne le za dostopnost, tudi za njihovo zasebnost in samostojnost. Prav zato imajo z novo idejo, ki jo bodo preizkusili že čez par dni, priložnost tej skupini to omogočiti v polni meri. Kot pravi Curt Decker, direktor Državne organizacije za pravice invalidnih oseb, je njihov cilj invalidnim osebam omogočiti oddajo glasov na zaseben in samostojen način.

Vir: SiOL


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt