O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Upor zaradi protipiratske zakonodaje ZDA

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 19. 12. 2011 | Avtor:

Maratonska razprava odbora za pravosodje v spodnjem domu ameriškega kongresa je potrdila strahove, da se bodo ZDA morda pridružile Kitajski in Iranu pri nadzoru in cenzuri svetovnega spleta. Gre za sporni zakon o piratstvu na spletu (Stop online piracy act, Sopa), ki bi po mnenju kritikov lahko pomenil smrt za sedanji svetovni splet.

Dovoljuje namreč poseganje v jedro interneta, imenik spletnih naslovov, in ogroža zasebnost s pregledovanjem vsebine poslanih informacij.

Osnovni cilj zakona je preprečiti dostop do piratskih spletnih strani, kot je piratebay, ki uporabnikom omogočajo pretakanje avtorskih vsebin (glasbe, filmov, računalniških programov, knjig) brez plačila. Glavna zagovornika Sope sta ameriško filmsko združenje (MPAA) in ameriško združenje glasbene industrije (RIAA), ki sta prepričani, da je piratstvo glavni krivec za zmanjševanje prihodkov njunih članov. Ker je večina spletnih mest, kjer je mogoč dostop do nelegalnih vsebin, na strežnikih zunaj dosega ameriškega pravosodja, so avtorji zakona predlagali omejitve dostopa znotraj ZDA.

Tako bi lahko podjetja ali ameriško pravosodno ministrstvo s sodno odločbo zahtevali, da ponudniki elektronskih plačil, kot so Paypal, Visa in podobni, prenehajo nakazovati denar avtorjem spornih spletnih strani. Enako naj bi veljalo za oglaševalska omrežja, kot je Google. Naslednji korak je onemogočanje povezav na sporne spletne strani v iskalnikih, zadnji pa blokada celotnih domen v spletnih imenikih DNS. Zakon poleg tega tudi na ravni posameznega uporabnika spleta določa, da je prenašanje nelegalne vsebine (na primer s programi za izmenjavo datotek, kot so odjemalci za omrežje torrent) kaznivo dejanje.

Po četrtkovi dvanajsturni razpravi je bilo jasno, da večina kongresnikov v odboru podpira lobiranje filmske in glasbene industrije. Podoben, nekoliko manj strog zakon (Protect IP) od maja obravnava tudi ameriški senat, vendar pa je eden od senatorjev dosegel, da so začasno odložili nadaljevanje postopka. Obema ostro nasprotujejo največja spletna podjetja, saj trdijo, da bi »močno ogrozila prihodnje inovacije in delovna mesta v tej industriji, pa tudi spletno varnost države«. Posredno, prek protipiratskega panožnega združenja BSA, ki ga obvladuje, je pomisleke izrazil celo Microsoft, ki živi od prodaje legalne programske opreme.

Soustanovitelj Googla Sergej Brin je v torek prek družabnega omrežja google+ sporočil, da bi se ZDA s sprejetjem Sope ali zakona Protect IP uvrstile ob bok najbolj tiranskim režimom. Nasprotovanje so v skupnem javnem pismu izrazili očetje spleta, kot je Vint Cerf, soavtor protokola TCP/IP (ta omogoča prenašanje podatkov po računalniških omrežjih). Cerf trdi, da bi že omiljena različica Sope »spodkopala zgradbo spleta  in onemogočila 15 let prizadevanj za njegovo varnost«.

Zagovorniki svobode govora pa opozarjajo, da je »boj proti kriminalu« stalen izgovor režimov za cenzuriranje spletnih vsebin. Zato ustanovitelj Wikipedie Jimmy Wales celo razmišlja, da bi v znamenje protesta za en dan izklopil to priljubljeno spletno enciklopedijo.

Vir: Delo


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt