O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Velika Britanija: Twitter na sodišču ni več persona non grata

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 19. 12. 2011 | Avtor:

Britanska sodišča novinarjem in ostalim pod posebnimi pogoji dovoljujejo uporabo Twitterja med spremljanjem sojenja. Vseeno morajo za to navadni uporabniki pred začetkom sojenja zaprositi sodnika, medtem ko novinarjem in komentatorjem  tega ni potrebno storiti.

Iz navodil sodnikom izhaja, da si le-ti še vedno pridržujejo pravico za prepoved uporabe Twitterja, vseeno pa so razlogi za prepoved izredno tehnične narave. “Osnova neodvisnega sojenja je tudi t.i. open justice. Pravično, natančno in, kjer to ni izrecno prepovedano, takojšnje poročanje o sojenju so deli te osnove,” so pojasnili z britanskega vrhovnega sodišča.

Vseeno si sodišča pridržujejo pravico do omejevanje elektronskih komunikacij v sodnih dvorani. “Omejitve lahko vzpostavimo takrat, ko bi presežek elektronskih naprav motil snemalne naprave na sodišču oziroma bi pretirana uporaba naprav motila sojenje,” piše v gradivu vrhovnega sodišča.

Sodišče tudi odgovarja na kritike nasprotnikov Twitterja. “Uvidevna in nemoteča uporaba Twitterja z namenom hitrega poročanja dogajanja iz sodne dvorane ponavadi ne bo vplivala na vodenje sojenja,” so še zapisali.

Vir: Guardian


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt