O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Belorusija se (efektivno) odklaplja od interneta

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Monday, 16. 01. 2012 | Avtor:

Belorusija je sprejela amandma zakona, v angleškem prevodu poimenovanega Improvements to the Usage of the National Segment of the Internet. Zakon, s katerim želijo “izboljšati” rabo domačih spletnih storitev, uvaja številne omejitve glede uporabe interneta.

Omejen je obisk oz. raba tujih spletnih strani, neupoštevanje zakona pa šteje za prekršek, ki lahko državljane stane tudi do 100€. Podjetja in podjetniki morajo za nudenje svoje storitve uporabljati belorusko vrhnjo domeno. Pooblastila za nadzor nad izvajanjem zakona so dobili davčni urad, policija in tajna policija.

Z uporabo beloruske krovne domene so tuje spletne trgovine, v kolikor ne odprejo poslovalnice v Belorusiji, praktično obsojene na izključitev iz poslovanja. Vsi tovrstni nakupi prek spleta so s sprejemom tega zakona namreč postali nelegalni. Če se belorusko državno tožilstvo zatem odloči, da tovrstne prakse ne bo toleriralo, lahko uvede tožbo proti dotičnemu prodajalcu. Če je ta spletna trgovina npr. Amazon, ki bi se zlahka odpovedal prihodkom iz Belorusije, bi na podlagi IP naslovov blokiral dostop do trgovine, na suhem pa ostanejo državljani.

Poleg že navedene omejitve za trgovce se za ponudnike dostopa do interneta uvaja črna lista spletnih strani, katere vsebino bo določala vlada. Zakon kot primere vsebin za uvrstitev na seznam navaja pornografijo in ekstremistične poglede na svet, nedvomno pa se bo na njem znašlo še marsikaj drugega.

Beloruska vlada pa je šla še dlje. V kolikor ponujate dostop do interneta, kot ga npr. kiberkafeji, ste dolžni nadzornim organom poročati o dostopih do tujih spletnih strani, v nasprotnem primeru se v skrajnosti lahko zgodi, da bo kiberkafe prenehal poslovati. Ta člen pa velja tudi za zasebne uporabnike; torej, tudi če prijatelju omogočite dostop do interneta, ta pa obišče tujo spletno stran, ste dolžni njegov prekršek prijaviti.

Belorusija je predsedniška demokracija (izvršno oblasti ima predsednik, podobno kot ZDA), na predsedniškem položaju pa se je precej utrdil Aleksander Lukašenko, v 12 letih svojega vladanja pa je med drugim odpravil omejitev trajanja predsedniškega mandata. Zaradi nasilnega zatiranja povolilnih protestov po Beloruskih predsedniških volitvah leta 2010 je zoper Lukašenka in njegove sodelavce trenutno v veljavi prepoved vstopa v EU.

Tako se izboljšuje rabo nacionalnih segmentov interneta v Belorusiji.

Vir: Slo-tech


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt