O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Hrvaška: Bo Josipovića podpora ACTA sporazumu stala predsedniškega stolčka?

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Monday, 13. 02. 2012 | Avtor:

Hekerji skupine Anonymous so v zadnjih dneh dvakrat onemogočili dostop do spletne strani hrvaškega predsednika Iva Josipovića, piše Vecernji.hr. Prvič je bila stran nedostopna v četrtek, drugič pa še včeraj.

Vzrok je v podpori, ki jo je Josipović kot prvi hrvaški državnik izrekel sporazumu za boj proti piratstvu Acta. Prosto nalaganje podatkov z interneta je primerjal z jemanjem hrane s trgovskih polic brez plačila. “Pridete v samopostrežno trgovino, vzamete nekaj proizvodov in rečete: Tole bom vzel, moja človekova pravica je, da se nahranim,” je dejal.

Tako kot slovenskega, so hekerji napadli tudi hrvaško združenje ZOMP , ki ščiti avtorske pravice glasbenikov. “Intelektualno lastnino umetnikov, znanstvenikov,… moramo zaščititi, saj jim s tem omogočimo obstoj. Internet mora ostati svobodna platforma za komunikacijo ter nadaljnji razvoj kreativnosti, gospodarstva, demokracije in izmenjave mnenj. Piratstvo, posebno v komercialne namene, pa je potrebno onemogočiti, da zaščitimo kreativnost in pospešimo razvoj gospdoarstva,” je v izjavi zapisal Josipović.

S tem je izzval jezo državljanov, ki mu na facebook profilu množično izražajo svoja mnenja. Nekateri mu že napovedujejo odvzem glasu na naslednjih predsedniških volitvah.

Hekerska skupina Anonymous se je po včerajšnjem napadu na spletno stran Cie spravila še nad spletno stran Interpola in ameriškega urada za popis prebivalstva (U.S. Census Bureau), poroča New York Observer. Obe strani sicer trenutno delujeta.

Vir: Finance


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt