O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Iran pričel z obsežnim blokiranjem interneta in Tor omrežja

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Monday, 13. 02. 2012 | Avtor:

Kot poročajo na poštnem seznamu uporabnikov in operaterjev proticenzurnega in anonimizacijskega omrežja Tor, je Iranpričel z obsežnim blokiranjem dostopa do interneta. Poleg poslovne škode iranskih podjetij kritiki opozarjajo še na možnost zlorabe osebnih podatkov, ki jih bo s tako blokado pridobil iranski režim.

Kot poročajo nekateri uporabniki iz Irana, oblasti blokirajo tudi ssh, posledično pa poslovno škodo trpijo tudi iranska podjetja, ki ne morejo do svojih strežnikov in storitev (npr. Github, PivotalTracker, itd.), ki jih nujno potrbujejo za svoje delo.

Jacob Applebaum, ki aktivno dela na projektu Tor je zato preko poštnega seznama pozval uporabnike, da pričnejo s poganjanjem tim. maskiranih Tor mostov (ang. obfuscated Tor bridge relays). Gre za posebne vstopne točke v Tor omrežje, ki niso objavljene v glavnem Tor imeniku, zato jih oblasti težje odkrijejo in posledično tudi težje blokirajo. Ker pa Iran sedaj blokira vse šifrirane povezave, so pri omrežju Tor razvili tim. maskirane Tor mostove, ki šifriran promet skušajo zakriti (zamaskirati).

Težava je v tem, da maskirani Tor mostovi trenutno še niso pripravljeni za splošno uporabo, zato jih zaenkrat lahko poganjajo le ustrezno tehnično podkovani uporabniki interneta, namestiti pa je potrebno najnovejšo testno (alfa) različico Tor strežnika.

Nekoliko lažje je zaenkrat na drugi strani, saj so razvijalci Tor programske opreme v najnovejšega odjemalca Tor Browser Bundle že ročno vključili podatke o maskiranih Tor mostovih (tistih, o katerih so bili obveščeni).

Na obseg problematike cenzure interneta v Iranu kažeta dve zanimivi statistiki: število uporabnikov iz Irana, ki se neposredno povezujejo v Tor omrežje ter število uporabnikov iz Irana, ki se v Tor povezujejo preko običajnih Tor mostov. Uporaba maskiranih Tor mostov se trenutno še ne beleži v statistikah.

Vir: Slo-tech


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt