O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Rusija: Putinov sistem za nadzor volitev je že napaden

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 20. 02. 2012 | Avtor:

Ruski predsednik Vladimir Putin je pred marčevskimi volitvami vzpostavil sistem spletnih kamer, s katerimi bodo nadzirali regularnost volitev. Sistem že deluje, aktivni pa so tudi nasprotniki takega nadzora, ki je pod njimi že pokleknil.

Kamere so namenjene snemanju skrinjic z glasovincami, s katerim misli Putin utišati nasprotnike, ki mu oporekajo iregularne volitve in zlorabo volilnega sistema. Vseeno predstavniki ministrstva za javno upravo opozarjajo, da je sistem že pokleknil pod t.i. DDoS napadi, ki so prišli iz ruskih IP naslovov.

“Sistem smo zagnali pred volitvami ravno zaradi napadov, da bomo lahko preizkusili vzdržljivost in izoblikovali strategije obrambe,” so še dodali predstavniki, ki sistem upravičujejo tudi kot obrambo proti krajam in vandalizmu na voliščih.

Trenutno je s kamerami opremljenih blizu 54,000 volišč, ministrstvo pa opozarja da slabih 4000 volišč v odmaknjenih predelih ne bodo nadzirali s kamerami zaradi objektivnih razlogov. “Rusija bo izvedla najbolj transparentne volitve na svetu,” dodaja Putin “in s tem svet naučila pomembno lekcijo iz demokracije.”

Čeprav bo sistem stal blizu 330 milijonov evrov, kritiki že opozarjajo, da to ne bo preprečilo morebitnih zlorab, saj so pri prejšnjih volitvah zabeležili zlorabe po oddaji glasov, ko so volilne komisije oddale “napačne” rezultate oziroma na volilce pritiskale preden so prišli do volišč.

Vir: Reuters


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt