O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Kitajski požarni zid je bil onemogočen, dostop do mednarodnih družbenih omrežij je mogoč

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 5. 03. 2012 | Avtor:

Prejšnji teden je bil kitajski požarni zid, s katerim država strogo nadzoruje dostop do spletnih mest, iz neznanih razlogov deaktiviran. Na Kitajskem so tako lahko dostopali do facebooka, twitterja in YouTuba. Do strani, ki so v tej azijski državi sicer nedostopne.

Internetni uporabniki na Kitajskem so, brez drage uporabe VPN-ja, v ponedeljek in torek lahko prosto dostopali do sicer blokiranih spletnih strani. V sredo jih je ponovno pričakal cenzurirajoča realnost. facebook, twitter in YouTube so bili ponovno blokirani.

V času nedelovanja požarnega zidu je mnogo uporabnikov pregledovalo spletno mesto ameriškega predsednika Baracka Obame. Mnogo jih je preko spletnih komentarjev in zapisov opozarjajo na kršenje pravice do svobode izražanja, ki jo na Kitajskem dnevno doživljajo. Med drugim so se izjave glasile: “Kitajska vlada ne predstavlja kitajskih državljanov.“

“Svet je potrebno neprestano opozarjati o kršitvah in nasilju, ki ga Kitajska komunistična partija izvaja nad svojimi državljani,“ se je glasil drugi komentar. “Morali bi se organizirati in zastaviti strategijo. Ne pozabite na komuniciranje s prebivalci Kitajske,“ je zapisal nekdo drug.

Kitajska vlada vsako leto onemogoči milijon tujih spletnih mest. Necenzuriran dostop do spletnega sveta bi lahko povzročil družbena trenja in ogrozil nacionalno varnost, pojasnjujejo. Zaradi strogega nadzora so na Kitajskem nastale domače mreže, ki so v skladu z državnimi zahtevami ter so posnetki mednarodnih družbenih omrežij. Sina weibo je nadomestek za twitter, renrer pa za facebook.

Vir: Dnevnik


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt