O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Rusija: Opozicija se s protesti seli na spletna omrežja

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 5. 03. 2012 | Avtor:

Včeraj so v Rusiji potekale predsedniške volitve, v zaključku volilne kampanje pa se je opozicija preselila predvsem na spletne kanale, s katerimi je skušala vplivati na končni rezultat glasovanja.

Opozicija, vešča spletne komunikacije, je pred volilnim dnem na spletu objavljala parodije Putinovih oglasov, fotomontaže in ostale materiale, s katerimi je skušala javnost prepričati, da naj svoj glas zaupa njim. Uporaba spletna in prisotnost javnosti se je v preteklih letih v Rusiji zelo povečala, lansko leto pa je Rusija celo prehitela Nemčijo, ki je do lani predstavljala glavo seznama evropskih držav z največjim številom spletnih uporabnikov.

Med drugim so uporabniki razvijali tudi aplikacije za mobilne telefone, s katerimi so lahko sporočali nepravilnosti na voliščih, ki jih je zbirala skupina ruskih znanih osebnosti in blogerjev. “Javljanje nepravilnosti je zelo enostavno,” pojasnjuje programer Alexei Chistyakov, ki meni, “da so volitve že tako ali tako nepravične. Mi volilcem samo omogočamo, da te nepravilnosti javijo na hiter in enostaven način.”

Putin, ki je v svojem govoru splet označil za pornografsko leglo, se spletnega dela kampanje skorajda ni dotaknil. Vseeno analitiki opozarjajo, da je to napaka, saj so mlajše generacije zelo navajene na spletno komuniciranje. Po nedavni raziskavi javnega mnenja naj bi skoraj petdeset odstotkov vseh mladih v Rusiji splet izbralo kot glavni informacijski kanal, čeprav je absolutni zmagovalec še vedno državna televizija, ki jo gleda 78% vseh vprašanih, ne glede na starostno skupino.

Vir: The Vancouver Sun


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt