O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Sarkozy: Zaprite tiste, ki brskajo po terorističnih spletiščih!

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 26. 03. 2012 | Avtor:

Francoski predsednik Sarkozy je predlagal nov zakon, s katerim bi sankcionirali tiste spletne uporabnike, ki bi večkrat obiskali spletna mesta s “teroristično vsebino”. Aktivisti in pravniki so že opozorili, da gre za neproporcionalno kazen in da upajo, da parlament zakona ne bo potrdil.

Predsednik Francije se je tako odzval na morilski pohod islamističnega skrajneža, ki je v Toulousea ubil več oseb, aktivisti in pravniki pa so opozorili, da je taka reakcija preuranjena in da bo Sarkozy s tem močno vplival na svobodo govora v Franciji.

“Kriminalizacija obiska je zelo oster ukrep,” je ocenila Lucie Morillon, ki vodi oddelek za nove medije pri skupini “Novinarji brez meja”. “Nadalje se pojavlja vprašanje, na kakšen način misli Sarkozy spremljati uporabnike – upam, da to ne pomeni, da bo v Franciji uporaba spleta nadzirana s strani države?”

Z njo se strinja medijski pravnik Christophe Bigot, ki opozarja, da bi bilo izvajanje takega nadzora hud udarec svobodi govora. “Ne vidim povezave med obiskovanjem spornih spletišč in strinjanjem s stališči, ki so na takih spletnih mestih izražena, kaj šele, da bi uporabnik s samim obiskom pristal na sprejemanje le-teh,” je ocenil Bigot in dodal, “da je enačenje obiska z aktivacijo posameznika zelo sporna bližnjica, ki hkrati krši posameznikove pravice.”

Vir: AP


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt