O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Evropski teden informacijske pismenosti poudarja pomen IKT-znanj

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 2. 04. 2012 | Avtor:

e-skills week 2012Evropa je v prejšnjem tednu z vrsto dogodkov obeležila teden informacijske pismenosti oziroma t.i. teden e-veščin. Evropska komisija želi poudariti naraščajoče potrebe po strokovnjakih s področja informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IKT), hkrati pa tudi potrebe po uporabnikih, ki znajo uporabljati IKT.

 

V tej luči želi komisija študente, mlade strokovnjake ter mala in srednja velika podjetja seznaniti s številnimi priložnostmi, ki jih prinašajo delovna mesta, povezana z IKT, piše na uradnem spletnem mestu tega dogodka.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport so pojasnili, da je cilj tega tedna okrepiti zavedanje o pomenu e-veščin oziroma o pomembnosti prispevka IKT h gospodarski rasti, izobraževanju in ustvarjanju novih delovnih mest.

V Sloveniji je računalnik uporabilo 76 odstotkov oseb med 16 in 74 letom starosti

Po podatkih evropskega statističnega urada (Eurostat) je v EU po podatkih za leto 2011 računalnik že uporabilo 78 odstotkov oseb v starosti od 16 do 74 let oziroma 96 odstotkov oseb, starih od 16 do 24 let. V Sloveniji ta deleža znašata 76 oziroma 99 odstotkov.

Datoteko ali mapo je kopiralo ali preneslo že 63 odstotkov Evropejcev v starosti od 16 do 74 let, medtem ko je v Sloveniji ta delež nekoliko nižji, 61-odstoten. Bolje se Slovenija odnese po tem, koliko oseb je že uporabilo osnovno aritmetično formulo v preglednici – v EU ta delež znaša 43 odstotkov, v Sloveniji pa 48 odstotkov.

Slovenija nad povprečjem EU glede deleža oseb, ki so že ustvarile elektronsko predstavitev

Slovenija je nad povprečjem EU tudi pri deležu oseb, ki so že ustvarile elektronsko predstavitev – v EU je takih 31 odstotkov, v Sloveniji pa 36 odstotkov. Pod povprečjem pa je pri deležu oseb, ki so že napisale računalniški program – v EU ta delež znaša 10 odstotkov, v Sloveniji šest odstotkov.

Teden e-veščin, ki ga v angleškem jeziku poimenujejo e-Skills Week 2012, uradno poteka od 26. do 30. marca, v njegovem okviru pa so se v več kot 30 evropskih državah zvrstile vrste usposabljanj, konferenc, tekmovanj in drugih dogodkov. Dogodki v okviru letošnjega tedna sicer potekajo vse od decembra lani in do maja letos.

Svetovni dan informacijske družbe v maju

Ministrstvo se bo kot nacionalna kontaktna točka v Sloveniji vključilo v to akcijo z dogodki v maju skupaj z obeleženjem svetovnega dneva informacijske družbe. Če bodo sredstva zagotovljena, gre za okrog 20.000 evrov, predvidevajo pripravo predstavitev posameznih rešitev, storitev, tehnologij in svetovanje mimoidočim na stojnicah, ki bodo postavljene na kateri od primernih lokacij v Ljubljani. Z novinarsko konferenco in vsaj dvema okroglima mizama pa bodo skušali spodbuditi zanimanje širše javnosti za tehnologije, rešitve in storitve informacijske družbe.

Za evropskim tednom informacijske pismenosti stoji generalni direktorat za podjetništvo in industrijo pri Evropski komisiji, sodelujejo pa še evropska organizacija digitalne tehnološke industrije DigitalEurope, evropska mreža šolskih ministrstev European Schoolnet ter partnerji na nacionalnih ravneh.

Vir: Siol.net


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt