O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Komisija prižgala zeleno luč evropskim državljanskim pobudam

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 2. 04. 2012 | Avtor:

european initiativeS prvim aprilom je na spletnem mestu The European Citizens’ Initiative mogoče prijaviti evropsko državljansko pobudo. Od tega dne se lahko milijon prebivalcev iz cele Evrope združi in Evropsko komisijo pozove, naj ukrepa glede vprašanja, ki se jim zdi pomembno.

 

Podpredsednik Komisije Maroš Šefčovič je dejal: „Veseli me, da bodo po vsem vloženem trudu in dolgem čakanju Evropejci končno dobili možnost, da prek spletišča Komisije zaprosijo za prijavo pobud. Komaj že čakam, da vidim, s kakšnimi zamislimi bodo postregli državljani.“

„To je najpomembnejša razširitev participativne demokracije doslej. Državljani lahko s tovrstnimi pobudami sooblikujejo naš delovni program. Upam, da bo takšno čezmejno združevanje v razpravah o vprašanjih v skupnem interesu spodbudilo razvoj resničnega evropskega ,demosa‘, tj. da se bodo državljani zavedli svojih političnih pravic.“

Prijava pobud

Prijava pobud je eden od ključnih korakov v samem začetku postopka. Prošnjo za prijavo vloži državljanski odbor, ki ga sestavlja najmanj sedem državljanov Evropske unije, ki so prebivalci najmanj sedmih različnih držav članic.

Odbor ima po potrditvi prijave 12 mesecev časa za zbiranje potrebnega števila izjav o podpori v najmanj sedmih državah članicah. Da se država članica šteje kot ena od navedenih sedmih, mora podporo pobudi v tej državi izraziti 750-krat toliko oseb, kolikor ima ta država evropskih poslancev. Pobudo lahko podpre vsakdo, ki je dovolj star, da lahko voli na volitvah v Evropski parlament (trenutno je to 18 let v vseh državah članicah, razen v Avstriji, kjer je ta starost 16 let).

Število izjav o podpori morajo potrditi pristojni organi v državah članicah. Komisija bo imela nato na voljo tri mesece, da pobudo prouči in se odloči, kako bo v zvezi z njo ukrepala. Sestala se bo z organizatorji, da ji bodo lahko podrobneje pojasnili vprašanja, ki jih obravnava pobuda. Organizatorji bodo lahko poleg tega pobudo predstavili na javni predstavitvi, ki jo bo organiziral Evropski parlament.

Nato bo Komisija sprejela sporočilo, v katerem bo pojasnila, kaj je sklenila glede pobude, katere ukrepe namerava sprejeti – če se je za to sploh odločila – in razloge za svojo odločitev.

Evropska komisija je vložila veliko truda, da bi bil ta postopek za državljane čim preprostejši. Pri tem je poskrbela za potrebna varovala, da ni mogoče prijaviti pobud, ki so očitno žaljive, neresne, provokativne ali ki so v nasprotju z evropskimi vrednotami ali zunaj okvira pristojnosti Komisije. Uveljavljeno je tudi ustrezno varstvo podatkov oseb, ki podprejo pobudo.

Ozadje

Evropska državljanska pobuda je bila uvedena z Lizbonsko pogodbo. Z njo lahko milijon državljanov iz vsaj četrtine držav članic EU Evropsko komisijo pozovejo, naj pripravi predloge zakonodajnih aktov na svojih področjih pristojnosti.

Uredba o evropski državljanski pobudi je bila sprejeta 16. februarja 2011. Ker so morale nekatere države članice najprej vzpostaviti mehanizme za potrjevanje veljavnosti izjav o podpori, je bil začetek sprejemanja pobud postavljen na 1. april 2012.

Preberite si še uredbo o evropski državljanski pobudi.

Vir: Europa.eu


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt