O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Na Kitajskem aretacije zaradi spletnih namigov o udaru

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 2. 04. 2012 | Avtor:

boPotem ko so se razširile govorice o načrtovanju državnega udara v Pekingu, so kitajske oblasti zaprle 16 spletnih strani in priprle šest ljudi zaradi širjenja tovrstnih informacij, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Najnovejše aretacije so kitajske uporabnike spleta doletele, ker naj bi po navedbah uradnih kitajskih medijev posamezna internetna podjetja in posamezniki potvarjali in širili govorice o tem, da so vojaška vozila vstopila v Peking, ter da se v prestolnici “nekaj dogaja”.

Pozivi k mobilizaciji kitajskih upornikov spleta

Govorice o delitvah znotraj kitajske komunistične partije so se sicer začele širiti, potem ko so pred dvema tednoma odstavili s položaja karizmatičnega šefa mestnega območja Chongqing na Kitajskem Bo Xilaija. O odstavitvi je bilo govora že dlje časa, odkar se je izvedelo, da naj bi skušal njegov tesen sodelavec prebegniti v ZDA.

V težavah sta se znašli tudi priljubljeni spletni strani Sina Weibo in Tencent QQ, ki imata več kot 300 milijonov uporabnikov. Z obeh družbenih omrežjih so sporočili, da so uporabnikom začasno onemogočili komentiranje. Nekateri uporabniki so se na cenzuro odzvali z ogorčenjem. Vrstijo se tudi pozivi k mobilizaciji kitajskih upornikov spleta.

“Čiščenje spleta”

Kitajske oblasti medtem nadaljujejo tudi drugo obsežno akcijo “čiščenja spleta”, ki traja že od sredine februarja. Uradno je kampanja “čiščenja spleta” uperjena proti tihotapcem mamil, orožja, nevarnih kemikalij, človeških organov in osebnih podatkov, a praksa razkriva, da so pogosta tarča cenzorjev politične vsebine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Od začetka akcije “čiščenja” so kitajske oblasti aretirale 1065 oseb, izbrisale preko 208.000 “škodljivih” vsebin, upravitelji preko 3000 spletnih strani pa so prejeli opozorila.

Vir: Dnevnik.si


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt