O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Bo britanska vlada na vsakem koraku prisluškovala svojim državljanom?

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 16. 04. 2012 | Avtor:

Britanska vlada bo morda svojim obveščevalnim službam v bližnji prihodnosti podelila pooblastila za nadziranje elektronskih komunikacij vseh britanskih državljanov, za kar obveščevalci ne bodo več potrebovali sodnega naloga.

Britansko notranje ministrstvo namreč preučuje možnost za spremembo zakonodaje, da bi dovoljevala nadzor telefonskih klicev, spletne pošte, tekstovnih sporočil in uporabe interneta.

Trenutno britanski zakon dovoljuje le pregledovanje elektronskih komunikacij določenih posameznikov, pa še to samo na podlagi pridobljenega dovoljenja. Dostop do podatkov je policiji in drugim varnostnim službam omogočen za vsak posamezen primer posebej, potem ko uspešno dokažejo potrebo po kazenski preiskavi, na svojem blogu piše britanska svetovalna družba za regulacijo elektronskih komunikacij Aphaia.

Z morebitno uvedbo ti. programa za razvoj komunikacijskih zmožnosti (CCDP) pa bi imela britanska obveščevalna služba za nadzor nad komunikacijami (GCHQ) možnost, da v realnem času sledi elektronski komunikaciji vseh britanskih državljanov, ne le tistih, ki so pod preiskavo.

Nadzor ne bi zajemal le telefonskih pogovorov, temveč vse oblike elektronske komunikacije, tudi objave na spletnih družbenih omrežjih, kot sta twitter in facebook. Tovrsten nadzor bi omogočala posebna računalniška strojna oprema (hardware), ki bi jo morali namestiti v internetnih podjetjih.

Britanska vlada ob tem poudarja, da ne bodo nadzirali vsebine telefonskih pogovor, spletnih objav ali tekstovnih in poštnih sporočil, temveč le čas in trajanje komunikacij, telefonske številke, elektronske naslove in lokacije izvora sporočila. Vlada tudi zanika, da bi se lahko na podlagi nove zakonodaje oblikovala ena sama vladna podatkovna baza, v kateri bi bili združeni vsi podatki o posameznikih.

Vir: Dnevnik


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt