O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Iranski državni splet bo ločeval med “običajnimi občani” in “elito”

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 16. 04. 2012 | Avtor:

Iran se je v zadnjem času znašel na seznamu represivnih režimov, ki najbolj agresivno omejujejo spletno svobodo. Seznam so sestavili Novinarji brez meja v sklopu poročila o sovražnikih spleta za leto 2012. Med ukrepi, ki so podrobno opisani, je iranska napoved, da bodo iranske oblasti Iran izključile iz svetovnega spleta in ustvarili svoj lasten interni splet.

Iranski državni internet, ki bi bil odrezan od preostalega sveta, bi bil pod ostrim nadzorom iranskih oblasti. Novinarji brez meja pravijo, da iranski načrt vključuje “splet, ki je oblikovan, da bo na koncu zamenjal mednarodni splet, razlikoval pa bo tudi med ‘običajnimi občani’ in ‘elito’ (banke, ministri, velika podjetja, op. p.), ki bodo še vedno imele dostop do svetovnega spleta.“

Poleg spleta namerava Iran razviti tudi svoj servis za pošiljanje elektronske pošte in državni iskalnik “Ya Haq“, s katerim želijo nadomestiti Google. Da bi dobili uporabniški račun za državni servis za elektronsko pošto, bodo uporabniki morali vladi predati svoje osebne podatke.

Iranska vlada je vztrajno povečevala intenzivnost spletne cenzure, ki je odgovor na vedno večjo vlogo, ki jo igra splet pri organizaciji političnih nasprotnikov in širjenju nezaželenih oblik komuniciranja. Klerik Hamid Šahriari, ki je član Vrhovnega sveta za kiberprostor, je povedal, da so člani sveta zaskrbljeni nad odstotkom kiberprostora, ki je namenjen izmenjavanju podatkov in vohunjenju, je prejšnji mesec poročal Wall Street Journal.

Šahriarijeva pritožba se verjetno navezuje na Stuxnetove napade. Gre za nenavaden virus, ki je bil izdelan za sabotažo industrijske opreme. Virus je pustošil po napravah iranskega kontroverznega jedrskega programa. Stuxnetovi napadi naj bi iranski jedrski program zavlekli celo za dve leti.

Iranci se trenutno poslužujejo proksijev in drugih podobnih orodij, da bi obšli obstoječe državne sisteme cenzure. Če bodo podobne metode učinkovite, ko bo Iran izpeljal svoj načrt za državni splet, ni znano.

Vir: Dnevnik


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt