O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Slovenija v letu 2011 še vedno pod povprečjem po razširjenosti širokopasovnega interneta

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 16. 04. 2012 | Avtor:

Slovenija je v letu 2011 še vedno zaostajala za povprečjem Evropske unije glede razširjenosti širokopasovnega interneta. Po podatkih Evropske komisije je imelo junija 2011 širokopasovni internet 27.2% prebivalcev EU.

Vodilni dve državi sta Nizozemska s 39.3% in Danska s 38.5%. Slovenija pa ima 23.9% razširjenost, kar jo uvršča na 13. mesto od 27-ih. V zadnjem letu je penetracija dostopa do spleta najhitreje rastla v Franciji, Avstriji, v Grčiji ter v Litvi. Najbolj priljubljena tehnologija dostopa do spleta je še vedno DSL, komisija pa ugotavlja, da so po Evropski uniji še vedno redke optične povezave.

Tudi hitrosti dostopa so pod pričakovanji, saj si je Evropska komisija zadala cilj do leta 2020 pokriti vse svoje ozemlje z dostopom do spleta, ki v povprečju ne bo nižji od 30 Mbps. Trenutno je takih povezav slabih sedem odstotkov, vsi ostali pa do spleta dostopajo z nižjimi hitrostmi.

Rezultat je pravzaprav slab tako za slovenske operaterje, ki kljub visokim standardom, ki jim jih postavljajo slovenski uporabniki, kot za celotno državo. Dostop do svetovnega spleta bi morala biti dobrina, ki je zagotovljena vsakomur po primerni ceni. Slovenija torej tukaj dela nekaj narobe, saj smo kljub nadpovprečno dobremu omrežju pod evropskim povprečjem.

Celotno poročilo (.pdf, 250 kB)

Vir: Uporabna stran


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt