O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Bruselj je razgrnil novo strategijo za varnejši internet

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 7. 05. 2012 | Avtor:

kids reading on the computerTri četrtine otrok uporablja internet, tretjina na mobilnih telefonih, zato je cilj nove strategije, da se v sodelovanju z mobilnimi operaterji in ponudniki spletnih storitev vzpostavi internet z interaktivnimi, ustvarjalnimi in poučnimi vsebinami.

“Za kakovostno vsebino in storitve”

“Otroci potrebujejo preprosta, pregledna in dosledna internetna orodja ter znanje in veščine za njihovo uporabo,” je poudarila evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes. Nova strategija naj bi otrokom zagotovila kakovostno vsebino in storitve ter ustrezno zaščito na spletu.

“Moramo zagotoviti varnost otrok na internetu”

Tudi njeni kolegici, komisarka za pravosodje Viviane Reding in komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström, poudarjata, da je treba zagotoviti varnost otrok na internetu, predvsem pred nasiljem in spolnimi zlorabami, saj je bil spletni svet v osnovi zasnovan za odrasle.

V članicah unije je za varnost otrok na internetu sedaj poskrbljeno zelo različno. Te razlike otežujejo zagotavljanje enako varnih storitev po celotni uniji. Da bi jih premostila, komisija predlaga niz ukrepov, ki zasledujejo štiri glavne cilje ter naj bi privedli do prožnih in hitrih rešitev.

Ti cilji so spodbujanje ustvarjalnih in poučnih vsebin, učenje o varnosti na internetu v vseh šolah v EU, ustvarjanje varnega okolja za otroke s posebnimi orodji, s katerimi bi otroci in starši lažje prijavljali škodljive vsebine, ter boj proti spolni zlorabi na spletu.

Veliko mladih je naletelo na ustrahovanje preko interneta

Štirje od desetih otrok, ki uporabljajo internet, poročajo o tem, da so na spletu naleteli na ustrahovanje in razne škodljive vsebine, na primer takšne, ki spodbujajo anoreksijo. Sicer pa le četrtina mladih ocenjuje, da obvladajo spletne veščine.

Odpirajo se tudi številne poslovne priložnosti

Zagotavljanje varnosti otrok na internetu odpira tudi številne poslovne priložnosti, poudarjajo v komisiji. Z vse pogostejšo uporabo pametnih telefonov in prenosnih računalnikov je potencial za oblikovanje ustvarjalne in poučne spletne vsebine po mnenju komisije ogromen.

Decembra lani je bila vzpostavljena koalicija za boljši internet za otroke. Prvi pregled delovanja te koalicije bo opravljen poleti. Zagotavljanje varnega interneta za otroke je tudi eden ključnih ciljev digitalne agende za Evropo.

Vir: SiOL


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt