O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Raziskava: na spletu objavljamo preveč osebnih podatkov

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 14. 05. 2012 | Avtor:

Večina Američanov meni, da ljudje na spletu objavljajo preveč osebnih podatkov v obliki fotografij, osebnih statusov ali neprimernih komentarjev. Tretjina priznava, da vse, kar objavijo, ni resnično.

Intelova raziskava o mobilnem bontonu in o izmenjavi digitalnih vsebin na spletu je pokazala, da 90 odstotkov Američanov meni, da ljudje na spletu razkrijejo preveč osebnih stvari. Skoraj polovica anketirancev se počuti zasičeno z vsemi podatki, ki jih obkrožajo. 20 odstotkov od 2.008 anketirancev je priznalo, da objavljajo tudi lažne podatke.

“Ljudje še vedno spoznavajo, kaj pomeni deliti osebne podatke na spletu, kdo je njihovo občinstvo, kaj občinstvo sploh želi in kaj o objavljenih vsebinah meni,” je dejala Genevieve Bell, vodja raziskav na področju uporabniške izkušnje v Intelovih laboratorijih Intel Labs.

Rajši prek spleta kot na štiri oči

Za mnoge je izmenjava vsebin s pametnimi telefoni, prenosniki, netbooki in tabličnimi računalniki manj zapletena kot osebna. Tretjina anketirancev je priznala, da rajši kot na štiri oči podatke s prijatelji izmenjavajo prek spleta. Četrtina jih je priznala, da imajo na spletu drugačno osebnost.

Približno 85 odstotkov Američanov na spletu objavlja vsebine in četrtina jih objavlja vsakodnevno. 65 odstotkom objavljanje vsebin na spletu daje občutek, da so bližje družini in prijateljem. Polovica jih je dejala, da če ne bi komunicirali prek spleta, ne bi vedeli, kaj se dogaja njihovim najbližjim.

Preveč je preveč

Bogastvo digitalnih vsebin na spletu pa je lahko tudi izredno nadležno. Večino anketirancev motijo nergači, ki se nenehno pritožujejo. Podoben delež jih moti, da ljudje objavljajo neprimerne ali eksplicitne fotografije in osebne podatke.

80 odstotkov anketirancev meni, da se mobilni bonton slabša. Lani jih je bilo enakega mnenja 72 odstotkov. Pisanje sporočil SMS med vožnjo avtomobila, preglasno telefoniranje v javnih prostorih in preglasno zvonjenje mobitela so najpogosteje omenjeni primeri neprimernega obnašanja. Večina anketirancev meni, da bo vse, kar objavijo, tudi za vedno ostalo na spletu.

Vir: SiOL


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt