O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Velika Britanija: Dan D za piškotke bodo zamudili, v Sloveniji situacija podobna

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 21. 05. 2012 | Avtor:

Ta teden se bo petek iztekel že tako podaljšani rok za implementacijo spletnih rešitev, ki bodo uporabniku jasno dajale vedeti, katere piškotke bodo posamezna spletna mesta shranila na uporabniški trdi disk ob obisku določenega spletišča. Zamujajo tako vladna kot tudi komercialna spletišča.

“Zelo malo vladnih spletišč bo do petindvajsetega maja izpolnilo zahteve direktive,” pojasnujejo tiskovni predstavniki britanske vlade, “se pa trudimo za čimhitrejšo implementacijo.” Podobne razmere vladajo v zasebnem sektorju, kjer večina spletnih mest še ni pripravila ustrezne programske rešitve, s katero bi uporabnik ob prvem obisku potrdil prejem piškotkov.” Kaznovanja kršiteljev zaenkrat ni v načrtu, “če bodo založniki pokazali, da se z implementacijo trudijo,” so še dodali.

Direktiva evropske komisije od vseh članic Evropske unije zahteva, da na vidnem mestu objavijo jasna in natančna navodila glede uporabe piškotkov in podatke o tem, katere piškotke želi spletno mesto naložiti na trdi disk računalnika uporabnika, ki spletno mesto obiskuje. Za regulacijo se je Evropska komisija odločila po tem, ko so začeli spletni oglaševalci piškotke uporabljati za sledenje uporabniških navad, česar pa se uporabnik v večini primerov ne zaveda.

V Sloveniji je situacija podobna. Čeprav se o implementaciji direktive govori že več kot leto dni, se do konca tedna po napovedih naših virov ne bo zgodilo nič. Za implementacijo direktive je zadolženo ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, izvajal pa jo bo najverjetneje Informacijski pooblaščenec.

Zasebni sektor se je kritično odzval tako v Veliki Britaniji kot tudi v Sloveniji. “Direktiva zelo medlo določa, o katerih piškotkih je uporabnika potrebno obvestiti in kateri so tisti, ki so nujne za delovanje spletnega mesta,” poudarjajo. “Problematični so predvsem piškotki oglaševalskih sistemov, ki po mnenju direktive niso nujne za delovanje spletnega mesta, vseeno pa bi brez oglaševanja določena spletna mesta kar ugasnili, saj jih ne bi mogli financirati,” še dodajajo.

Vir: BBC


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt