O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Ameriška pravna stroka: “Združeni narodom ne smemo pustiti nadzora nad spletom!”

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 4. 06. 2012 | Avtor:

Ameriška pravna stroka močno nasprotuje prevzemu oblasti nad spletnimi komunikacijami s strani Združenih narodov, ki bi radi nadzorovali vsebino in infrastrukturo, ki internet ohranja pri življenju.

Decembra letos se bodo v Dubaju na srečanju Združenih narodov delegati odločali o tem, ali naj nadzor nad internetom predajo v upravljanju Združenim narodom ali naj vzvodi ostanejo v rokah ZDA, ki se bojijo, da bodo države z restriktivnimi režimi človekovih pravic (Kitajska, Rusija, Iran … ) lahko še lažje nadzirale in omejevale spletno komunikacijo.

“Sicer se že zdaj ne strinjamjo glede določenih telekomunikacijskih politik, a da bi se o teh politikah odločalo na nivoju Združenih narodov, bi bila res katastrofa,” je bila ostra Marsha Blackburn, ameriška predstavnica trgovinskega odbora Združenih narodov. Vinton Cerf, eden od očetov modernega interneta, je opozoril, da bi lahko hierarhični nadzor ZN nad spletom oviral inovacijo in omejeval rast.

Nadzor nad internetom je trenutno razdrobljen na več različnih organizacij, v katerih imajo ZDA veliko vpliva. ZN sedaj predlagajo, da bi sporazum iz leta 1988 pregledali in dopolnili s predlogi, s katerimi bi nadzor prevzel ITU (Mednarodna telekomunikacijska unija), ki deluje znotraj Združenih narodov.

Vir: Reuters


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt