O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Pobegli računalniški virus Stuxnet sta izdelala ZDA in Izrael

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 4. 06. 2012 | Avtor:

ZDA so leta 2011 predstavile “mednarodno strategijo za kiber prostor“, ki je opozorila, da so države zaradi omrežij med seboj izredno povezane, tako da je napad na omrežje v eni državi lahko občuten tudi na drugi strani njenih meja. Opozorilo strategije se je precej dobro pokazalo s primerom Stuxneta.

Namen računalniškega črva je bil onesposobljenje iranskega jedrskega programa. To bi virus dosegel s posredovanjem posebnih ukazov industrijski mehanizaciji, ki je odgovorna za frekvenco vrtenja jedrskih centrifug. Izrael in ZDA sta upala, da bo Stuxnet uspel za nekaj časa ustaviti iranski jedrski program, ZDA pa so upale, da bi Izrael s tem prepričali, da napad na Iran ni potreben.

Virus bi moral delovati samo v iranski tovarni Natanz, ki ni bila povezana z zunanjimi omrežji, zaradi česar je bila okužba sistemov z virusom toliko bolj težavna. Kljub izoliranemu omrežju, pa je bilo v tovarno možno prinesti prenosne podatkovne nosilce. Tako so s prvim delom kode uspeli ustvariti zemljevid notranjega omrežja v tovarni in pridobljene podatke posredovati nazaj Ameriški varnostni agenciji (NSA). Američani in Izraelci so morali nato samo še preučiti, katere ukaze mora dajati virus ter ga ponovno naložiti na notranje omrežje tovarne.

Projekt se je začel v času predsednikovanja Georga W. Busha, pod imenom Olimpijske igre pa se je nadaljeval, ko se je v Belo hišo preselil Barack Obama. Stuxnet je uspešno onemogočil delovanje nekaterih delov tovarne, nadzornikom pa javljal, da vse deluje brezhibno. Leta 2010 pa je Stuxnet uspel pobegniti iz izolirane tovarne, verjetno na podoben način kot je vanjo prišel – prek prenosnega računalnika ali prenosnega spominskega medija. Ko se je znašel na prostem je pričel početi to, čemur je bil namenjen – širjenju, le da se je tokrat širil v javnosti, takrat pa se je tudi pričela igra kazanja s prsti vsevprek.

Vir: Dnevnik


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt